1 лютого 2023, 15:00, Урожай

В господарствах Черкащини продовжують збирати кукурудзу — подекуди частинами, щоб встигати висушити

Про це повідомляє Суспільне.

Зазначається, що в області незібраною залишається 9% кукурудзи. Такі дані повідомила начальниця управління агропромислового виробництва Валентина Сокирко, зазначивши, що в структурі посівних площ культура займає 30%.

У свою чергу, керівник одного з фермерських господарств Золотоніського району Олексій Ярош розповів, що станом на 31 січня половина врожаю кукурудзи у нього в господарстві залишається незібраною. 40% поля одного з фермерських господарств площею 1000 га фермер Олексій Ярош засіяв кукурудзою, наразі вона у хорошому стані за вологісті в межах 20-22%. Аби встигати її висушити, збирають кукурудзу частинами.

Залишатися в полі кукурудза може ще деякий час, пояснив Олексій, та якість зерна погіршується щодня.

«Виходить, якщо залишити ще в лютому кукурудзу, то це вже буде для неї критично, оскільки в ній вже відбуваються незворотні процеси. Через високу вологість, фізико-хімічні процеси, кукурудза втрачає свої якості як зерно», — каже фермер.

Окрім цього фермера, не зібрали кукурудзу і в інших господарствах громади, розповів голова Новодмитрівської громади Артем Кухаренко. Він пояснив, що багато хто затягував процеси збирання урожаю або через ціну, або через дороге пальне, через відсутність техніки: комбайнів, машин. 

Ціна на кукурудзу цьогоріч впала, натомість витрати на її вирощування зросли.

«Торік кукурудза була по 8 200 гривень при курсі 26 гривень за долар. На сьогодні — це 6 500 гривень, а курс нині 40 гривень за долар. Тож у нинішній ситуації кукурудза має бути не дешевшою», — зазначив Олексій Ярош.

Нагадаємо, якість кукурудзи цього року стала великою проблемою для всіх учасників ринку.