1 лютого 2023, 09:00, Україна

Попри провокативні агрометеорологічні умови стан озимих культур задовільний — НААН

Про це повідомляє Мінагрополітики за інформацією НААН.

Зазначається, що стан озимих культур задовільний попри провокативні агрометеорологічні умови (різке зниження температури повітря за відсутності снігу).

Результати відрощування озимих зернових культур науковцями ННЦ «Інститут землеробства НААН» показали, що виживання рослин станом на 25 січня становило 98-99%. Інтенсивність відростання надземної маси озимих зернових культур після 24-годинної експозиції склала 5-9 мм.

За даними ННЦ «Інституту землеробства НААН», мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур становила 3-7 °С морозу, що вище критичних меж вимерзання. Розрахункова критична температура вимерзання добре розвиненої з осені пшениці озимої середньої морозостійкості на 20 січня по Київській області становила 13-15 °С.

Загалом третя декада січня характеризувалася теплою, непритаманною для цієї пори року погодою. У зв’язку з цим, перезимівля озимих культур впродовж січня залишається складною. До 15 січня на більшій території країни ще утримувався слабкий сніговий покрив, але починаючи з 16 січня наступило аномальне, як для цього місяця підвищення температури повітря і він розстав.

Середньодобові температури повітря становили 0,2-9,0 °С тепла, що на 6,9-13,6 °С вище норми. Максимальна температура підвищувалася до 4,8-
13,4 °С тепла, а мінімальна опускалася до 2-6 °С морозу.

За даними Мінагрополітики, станом на 26 січня вже завершується збирання пізніх сільгоспкультур, яке проведено на площі 11,1 млн га (96%) за врожайності 4,76 т/га, намолочено 52,6 млн тонн зерна. Цьогорічні погодні умови дають можливість товаровиробникам продовжити збирання зернової кукурудзи, якої зібрано з площі 3,8 млн га, або 90% від запланованих, намолочено 25,2 млн тонн насіння, за врожайності 6,65 т/га.

Нагадаємо, фахівці пояснили загрози снігової плісняви та способи боротьби з нею.