29 січня 2023, 12:52, Посівна

Польські аграрії сіють пивоварний ячмінь у лютому

Про це повідомляє Farmer.pl.

Видання зазначає, що компанія Crisp Malt Bydgoszcz роками пропагує ранній посів цієї культури. Вважається, що ячмінь можна сіяти будь-коли, щойно можна заїхати в поле, розрівняти його і культивувати ґрунт на 4-5 см, щоб підсох його верхній шар, тоді можна сіяти. Чим раніше, тим краще розвиватиметься коренева система ячменю і більше шансів отримати вищий урожай.

Компанія Crisp Malt Bydgoszcz проводила досліди з посівом ячменю в листопаді, грудні, січні, лютому, березні та квітні. Їх результати наочно показали, що найвищих урожаїв ячменю можна досягти у разі сівби в лютому та в першій декаді березня. Прибавка врожаю від ранньої сівби становить до 1,5 т/га.

Втім, можливість настільки ранньої сівби залежить від регіону. Наприклад, в середині лютого сіє ярий ячмінь один із фермерів біля міста Замость (Люблінське воєводство, це десь приблизно на широті Луцька — ред.). Тоді як північніше, стверджує видання (в Мазурах, наприклад), — це вже неможливо.

«Найбільшу загрозу для ранніх ярих зернових культур становлять вимерзання, спричинене низькою температурою, пов’язаною з сильним вітром. На півдні Польщі це відбувається в березні та квітні, і то після оптимальних строків сівби. За 10 років на нашому досвіді не було, щоб ячмінь вимерз, навіть за ранньої сівби, — каже Аркадіуш Трушко з Crisp Malt Polska.

Видання також пояснило економіку вирощування культури у Польщі. Зазначається, що витрати на виробництво пивоварного ячменю зі зниженими дозами азоту наразі становлять близько 3000-3500 злотих/га. З іншого боку, ціна пивоварного ячменю зазвичай вища приблизно на 200-400 злотих за тонну. Але при цьому наголошується, що є і ризики. В країні виробляється 400-450 тис. тонн ячменю за потреби близько 600 тис. тонн. Тому на цьому виді зерна відсутня цінова гра. З другого боку, в разі нижчої якості ячмінь можна продавати як фураж, що зменшує ризик.

Читати також: Нішеві культури: переваги, ризики, можливості в сезоні-2023