29 січня 2023, 10:28, Україна

В Інституті садівництва вивели 7 нових сортів чорної смородини

Зазначається, що над новинками селекційну роботу протягом майже 20 років проводили науковці Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України.

Зокрема, мова йде про сорти Єдність, Мережка, Чорний десерт, Дебют, Вечорниця, Сіана та Кіра. Окремі з них вже апробовані професійними й аматорськими господарствами України.

Названо ознаки правильного підбору сортів лохини

Читати

У сорту Єдність, наприклад, напіввисокий, розлогий кущ. Сорт ранньостиглий, стійкий до найбільш шкодочинних грибних хвороб, він скороплідний, із високою продуктивністю. Має десертний смак. Селекціонери рекомендують його для аматорського вирощування, бо його краще збирати вручну.

Натомість Дебют придатний до витрощування в промислових масштабах і механізованого збирання. Також стійкий до хвороб. Високопродуктивний. Має великі ягоди (з середньою масою 1,9 г, більші — 2,8 г), грона дуже довгі, середньощільні.

Також науковці стверджують, що ще до реєстрації значної популярності серед ягідників набув сорт Чорний десерт — за його високі смакові якості, високий вміст фенольних сполук та вітаміну С. Сорт придатний для механізованого збирання та заморожування ягід.