24 липня 2017, 11:30, Урожай

На Волині з болота роблять поля для вирощування культур

Ярослав Мазуренко, головний агроном «Волинь-Зерно-Продукт» розповів SuperAgronom.com як за допомогою розболочення господарству вдається залучати до обробітку нові землі.

Принцип розболочення полягає у тому, що за допомогою екскаватора створюється спеціальна канава, в яку просочується волога з навколишніх надмірно перезволожених земель. Завдяки такому методу господарству вдається додати в обробіток додатково 3—4 га земель.

«Для облаштування канави ми забираємо 120 кубічних метрів землі, глибоко не копаємо, адже нас цікавить лише верхній шар ґрунту.  Усю землю яку забираємо, в подальшому розкидаємо поруч на тому ж полі. Таким чином, на одній частині поля ґрунтовий рівень понижується, а на інакшій підіймається. Ґрунт підсушується і в подальшому є придатний для обробітку», — розповідає головний агроном «Волинь-Зерно-Продукт».

Завдяки цьому господарство додає в обробіток додатково 3—4 га земель, на яких в подальшому вирощують зернові культури.

Розболоченням «Волинь-Зерно-Продукт» займається досить активно, для цього придбали спеціальну техніку і в подальшому господарство планує організувати спеціальну бригаду яка буде постійно займатися осушенням заболочених земель.

«Завдяки розболоченню нам вдається освоювати нові поля. Зараз придбали екскаватор і можемо працювати ефективніше. Плануємо організувати спеціальну бригаду: екскаватор, грейдер, бульдозер і проводити осушення земель масово», — додав Ярослав Мазуренко.

Агроном продемонстрував журналістам SuperAgronom.com одне з полів, на якому наразі дозріває пшениця. Минулого року там було болото і про обробіток і мови йти не могло, тепер господарство має змогу використовувати ці землі для вирощування зернових.