25 січня 2023, 10:30, Урожай

Якість кукурудзи цього року стала великою проблемою для всіх учасників ринку

До того ж агровиробники не поспішають продавати зерно за поточними цінами і накопичують борги на елеваторах за сушіння та зберігання.

Про це йдеться в матеріалі «Зерновий трейдинг: досвід роботи українських трейдерів за воєнних умов» на Elevatorist.com.

«Ми зараз не купуємо зі складів: є елеватор, привозьте. В нас є така практика, приїзжає менеджер з лаборантом на фермерський склад, роблять секторальні проби на якість. А аграрій у склад поклав зерно з вологістю 20%, зіпсоване. І все це він хоче продати зі складу, бо послуги елеватора йому дорогі. Я йому кажу, що воно все в тебе скисне через 2 тижні. Ні, каже, зараз холодно, хай полежить. І таких випадків багато», — пояснює Артем Ремпен, операційний директор G.R. Agro.

Якість кукурудзи цього року — то ще одна велика проблема для всіх. Сушіння коштує дорого, а вологість цього року, як навмисно, нетипово висока — замість звичайних 17-20% іде 30-32%.

Якщо аграрій привезе сушити кукурудзу з вологістю 26%, то йому залишиться при продажу 26 грн з тонни. Якщо ж вологість кукурудзи буде 27%, то після продажу фермер залишиться ще й винен за послугу. Тож не елеваторах G.R. Agro половину зерна іде у відмову. Третина з нього повертається після вже зіпсованим.