24 січня 2023, 10:29, Добрива

Як знизити норму азотних добрив без шкоди для культури, — розповів фахівець

Про це розповів керівник наукового відділу «Агрінос Україна» Дмитро Породзинський у матеріалі: «Знизити норми азотних добрив без шкоди для культури: які варіанти?»

«Якщо цього року норми азотних добрив в господарстві знижували, можна компенсувати нестачу азоту в ґрунті внесенням гною або мікробіологічних продуктів, — каже він. —У попередні роки, коли азот коштував відносно дешево, потреби знижувати його норму не було. Мікробіологічні препарати вносились, як додаткова інвестиція і звертали увагу на приріст урожаю для підрахунку окупності. В сьогоднішніх реаліях постало питання заміщення хоча б частини мінерального азоту»

Фахівець відмітив, що норму азотних добрив цілком реально знизити від 30 до 50 кг/га у фізичній вазі, що у грошовому еквіваленті на сьогодні 1500-2000 грн/га. Як показує практика, бідні ґрунти та ґрунти з пригніченою мікрофлорою через пестициди та безводний аміак демонструють кращу віддачу.

«Водночас не варто очікувати занадто багато. Мікробні продукти — це не інструмент, який може повністю замінити мінеральні добрива. Мова йде про часткову компенсацію», — наголошує Дмитро Породзинський.

До того ж, при зваженому підході ризики мінімальні, але є правила, які потрібно пам’ятати. 

  • Вплив погоди. Наприклад, в посушливих умовах ефективність мікробіоти знизиться, але за таких умов і мінеральні добрива не забезпечують бажаний ефект, а коштують дорожче.
  • Дотримуватися рекомендацій по роботі з мікробними продуктами. Має значення температурний режим. Навесні ґрунт має прогрітися до 5°С. 
  • Провести заробку мікроорганізмів у ґрунт
  • Перевірити можливість внесення препарату у бакових сумішах. Деякі препарати не можна комбінувати у бакових сумішах, наприклад, із КАС чи РКД, тому таку інформацію варто заздалегідь уточнити. 

Дослідження компанії, проведені на кукурудзі і соняшнику, доводять, що одноразове застосування Агріносу А у нормі 1,5 л/га при дотриманні основних рекомендацій дозволяє безпечно і економічно обґрунтовано знизити норму КАС на 50 л/га, що при нинішній вартості КАС дає можливість заощадити від 1000 до 1200 грн/га. Тобто, дає економію на азоті щонайменше 1 млн грн середньому фермерському господарству, що має в обороті 1000 га землі.

Нагадаємо, експерт назвав підходи до схем живлення на основі аналізу ґрунту.