21 січня 2023, 13:33, Посівна

На півдні Одещини без поливу важко отримати сходи — фермери

Про це повідомляє Юг.Today.

Зазначається, що в середині січня волога у ґрунті є на глибині 25-30 см, а далі сухо.

«Якщо так продовжиться й далі, то сіяти соняшник не будемо. Який сенс отримати 300 кг/га чи взагалі нічого не отримати? Турбує і стан озимих. Наразі сходи дуже слабкі, рослини переважно — один листочок. На високі врожаї не сподіваємось. Тим більше, що не знаємо, які погодні умови будуть надалі. Достатньо на таку безсніжну зиму дні 4 поспіль морози 7-10 °С, і цей листочок «піде». Цілком модливо, що будуть пересіви, але знову питання — а чим пересівати?», — бідкається Микола Ратушенко, голова С(Ф)Г «Ратушенко М.І.».

Він зазначає, що навіть на полях, де застосовано систему strip-till, вологи десь на 3-4 см більше, але це теж ситуацію не рятує і високі врожаї за таких умов не отримаєш.

Олександр Тасмасис, виконавчий директор АРК «Придунайська нива» додає, що без зрошення наразі на півдні Одеської області (зокрема в Ізмаїльському, Татарбунарському районах) врожаї отримувати дедалі важче.

«Там, де немає зрошення, сьогодні сходи йдуть із запізненням. Але будемо працювати добривами, захистом, намагатимемось все-таки отримати результат. Не найкращий рік для рослинництва, але руки опускати не можна», — каже Олександр Тасмасис.

Загалом місцеві фермери шукають різні варіанти за тих умов, які складаються у Бессарабії в останні роки. Зараз звертають більше уваги і на вирощування овочів, особливо після того як під окупацією опинилась значна частина Херсонської області, яка була одним з основних виробників овочевої продукції на вітчизняному ринку.

«Плануємо збільшити площі під овочами, і зменшити під зерновими культурами. Адже в нашому регіоні досі триває посуха, яка розпочалась іще у 2022 році. Тому ми закупили насіння, підготували крапельне зрошення — бачимо в цьому вихід», — каже Елданіз Пашаєв, голова ПП «Агро Юг Експорт».

Читати також: Знизити норми азотних добрив без шкоди для культури: які варіанти?