17 січня 2023, 16:40, Україна

Аграрії Кіровоградщини завершують збирання кукурудзи

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на керівницю обласного департаменту агропромислового розвитку Валерію Фурманову.

Зазначається, що врожайність кукурудзи в області склала 5,57 т/га, що, за словами Валерії Фурманової, менше, ніж торік (2,4 млн тонн) при більшій врожайності 7 т/га.

Деформації качанів кукурудзи та їх проростання: пояснення
Читати

На площі 11 га науково-дослідного полігону інституту сільського господарства у Кропивницькому районі збирають кукурудзу при температурі -2°С. Збирання кукурудзи при температурі від 7 градусів морозу до 0 не впливає на якість зерна, розповів завідувач відділу рослинництва інституту Назар Умрихін, зате дає зекономити на сушінні кукурудзи — дощі у вересні спричинили високу вологість зерна. Нині вологість кукурудзи, яку збирають, коливається від 21 до 25%, восени була 30-32%.

У господарстві з Кропивницького району встигли зібрати кукурудзу у жовтні. Врожайність менша за торішню, розповів агроном господарства Орест Гранат. Торік кукурудзою засіяли 300 га, мали 11 т/га. Каже, на зменшення врожайності вплинула не погода.

Цьогоріч посіяли 200 га, зібрали 8 т/га. Агроном вважає, нижча урожайність — через зменшення мінеральних добрив, які вносили.

Зі слів агронома, нині за тонну кукурудзи трейдери дають 5300 гривень, але в господарстві чекають на більшу ціну, хоча б 8000 грн.

Через вимкнення електроенергії якість продукції трохи впала, сказав Орест Гранат.

«Сушка, яка є у нашому господарстві, могла за добу пересушити 120-130 тонн, але через те, що вимикали світло, сушили іноді 10-20 тонн», — каже він.

Читайте також: Зимовий перестій кукурудзи — фахівці порадили, які поля збирати першими