17 січня 2023, 15:00, Україна

Законодавство необґрунтовано блокує ринок технічних конопель в Україні

Про це повідомляє НААН.

«Штучні обмеження дедалі більше схиляють сільськогосподарського виробника вирощувати простіші й зрозуміліші культури — озиму пшеницю, кукурудзу, соняшник, сою і т. д.», — каже науковець Інституту сільського господарства Північного Сходу Віталій Кабанець.

До цих штучних обмежень належать, зокрема, потреба в отриманні ліцензії, яка розповсюджується і на ненаркотичні коноплі теж, дозвіл від МВС на об’єкти та приміщення, обов'язкова охорона посівів тощо.

​​Науковець бачить потребу у створенні прозорого і зрозумілого законопроєкту, який би об’єднав вирощування, перероблювання, реалізацію та споживання конопель. Також потрібна синергія усіх причетних: законодавців, науковців, асоціацій, виробників, переробників, влади й бізнесу, лікарів і аграріїв, додає він.

Законопроєкт № 7457: спрощення доступу до лікарських засобів чи вбивство коноплярства в Україні?
Читати

Він додав, що на сьогодні в світі напрацьовано непогане законодавство в США. Відтоді, як 2018 року там ухвалили закон про фермерські господарства, де промислові коноплі майже прирівняні до звичайної сільськогосподарської рослини, а отже, і ставлення до них максимально декриміналізоване — площі посівів під хемп почали збільшуватися в рази. І за чотири роки відбувся стрімкий розвиток галузі.

«Наскільки мені відомо, в жодній країні Європи посівні коноплі не охороняються. У нас до 2012 року була обов’язкова охорона посівів, яка збільшувала собівартість до 20-25%. Наразі законопроєкт №7457, який "висить" у Верховній Раді, теж передбачає охорону місць вирощування, зберігання й переробки хемпу. То що можна говорити про розвиток галузі, якщо навіть в елементарному є такі штучні обмеження? Ми маємо справді унікальні напрацювання, які користуються попитом у світі, і водночас — продовжуємо буксувати в Україні», — підсумував Віталій Кабанець.

Віталій Кабанець наголосив, що вітчизняне насіння промислових конопель має попит не тільки в Україні, а й за кордоном — у Канаді та США, в Казахстані й Китаї. До того ж в українських науковців є неабиякі технологічні здобутки — створені безнаркотичні сорти з високим потенціалом продуктивності, відпрацьовані технології насіннєвого, волокнистого, універсального (або двобічного) напрямів вирощування і, відповідно, подальшої переробки і використання продукції. 

Зокрема, в 2022 році фахівці Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН презентували новий сорт посівних конопель Софія. Це сорт універсального напряму використання. Його потенціал дає змогу отримувати високу врожайність як насіння (до 2 т/га і вище), так і стеблової частини рослин — тобто волокна і костриці (близько 7 т/га). 

Нагадаємо, через війну на Харківщині зібрали на 65-70% менше врожаю в сезоні-2022.