16 січня 2023, 15:00, Україна

Через війну на Харківщині зібрали на 65-70% менше врожаю в сезоні-2022

Про це повідомляє Суспільне Харків.

«Роботи проводились і проводяться на ризик. Ми працювали навесні й влітку та осіння збиральні кампанії були, але темпи й масштаби були обмежені», — повідомив заступник голови облдержадміністрації Євген Іванов.

Він відмітив, що в області загалом зібрали 1,9 млн тонн врожаю, з них близько 1,3 млн пшениці, інше — 480 тис. тонн кукурудзи, 530 тис. тонн соняшнику. Це на 65-70% нижчий за показник 2021 року.

Крім того, через бойові дії в області посіяли менше озимини. Навесні очікують перехил в сторону соняшника, ячменю, гороху. Озимини буде менше на 35-40%, прогнозують в облдержадміністрації.

При цьому, як зазначив голова, намолоченого за 2022 рік з урахуванням очікуваного на 2023 рік вистачає, щоб покрити всі потреби внутрішнього ринку як Харківської області, так і країни в цілому. 

Він додав, що понад 1000 господарств області зазнали якихось руйнувань.

«Приблизно 20% підприємств наразі не можуть функціонувати», — каже Євген Іванов.

Близько 110 тис. га сільськогосподарських земель на Харківщині заміновані

Складна ситуація була восени, дуже багато дощів. Складна була збиральна кампанія, відтягнена до грудня. Відсутність снігу, коливання температур більш як 10° за добу — це не дуже добре впливає на формування необхідної структури. Ситуація може вирівнятися, запас часу є.

Нагадаємо, на Харківщині морози без снігу вже завдають шкоди посівам озимих.