13 січня 2023, 13:39, Техніка

За яких умов можливе вирощування соняшнику в монокультурі 2 роки поспіль — думка експерта

Про це йдеться у матеріалі «Суцільний соняшник 2023. Площі збільшують, а як збільшити врожай?» на Latifundist.com.

Як зазначає автор, Володимир Мірненко, бренд-менеджер компанії «Пьотінгер Україна», для цього потрібно максимально урізноманітнити систему вирощування, подбати про якісне підживлення, збільшити витрати на фунгіциди та за умови сприятливої погоди.  

  • Основним погодним критерієм, що дасть змогу отримувати стабільний врожай при вирощуванні два роки поспіль соняшнику в монокультурі є достатня кількість опадів в весняний та літній періоди.
  • На формування 1 т/га врожаю соняшника рослині потрібно 45 кг азоту (з яких 43% буде повернуто в ґрунт з пожнивними рештками), 14 кг фосфору Р2О5 (повернення в ґрунт — 42%) та 26 кг калію К2О (повернення в ґрунт — 95%). Для розрахунку норми підживлення потрібно враховувати планову врожайність та пожнивні рештки від попереднього соняшника. Виносить соняшник багато. Система «соняшник по соняшнику» буде потребувати значних інвестицій в добрива. 
  • Негативні ефекти від вирощування соняшника по соняшнику можна послабити максимально урізноманітнивши систему вирощування. Висівати різну генетику соняшника. Наприклад, Clearfield по класичному. Практикувати різні методи посіву, наприклад, суцільний, а потім рядковий.

 

Читати також: Експерти розповіли, чому собівартість суцільного висіву соняшника нижча