13 січня 2023, 12:16, Посівна

На Харківщині морози без снігу вже завдають шкоди посівам озимих

Про це повідомляє Суспільне.Харків з посиланням на слова Олега Леонова, завідувача лабораторії селекції пшениць Інституту рослинництва імені Юр'єва.

За його словами, верхівки листків уже попідмерзали, хоча це не є ще катастрофою.

Озимину в Інституті рослинництва посіяли у жовтні. З початку зими поле стоїть без снігу, з кінця минулого тижня ночами температура на Харківщині знижується до 15° морозу. За словами Олега Леонова, безсніжжя та мороз можуть вплинути на наступний врожай.

«До 20°С мороз може виявитися критичним, особливо наприкінці перезимівлі. В лютому, на початку березня такі морози можуть викликати загибель рослин. Крім того, такі морози разом із безсніжжям можуть призвести до того, що репається земля і розриває кореневу систему», — пояснює фахівець.

Фахівець розповів, як впливає зниження температури та відсутність снігового покриву на стан озимих

Читати

Він зазначає, що зазвичай озимі зернові тут починають сіяти у вересні, але у 2022-му завадили дощі — роботи затрималися на місяць. Через пізню сівбу рослини не встигли достатньо сформуватися.

«Якби вдалося посіяти у вересні, то пшениця розкущилась би і накопичилися цукри, поживні речовини, які дали би змогу рослинам переносити більші морози», — каже Леонов.

Оцінити, як озимина перенесе нинішній безсніжний мороз, можна буде навесні, каже науковець.

Погода — не єдиний фактор, який впливатиме на обсяги наступного врожаю: через бойові дії та мінування полів на Харківщині озиминою засіяли менше 200 тис. га, повідомив речник облдержадміністрації Сергій Кіш. Це — третина від торішніх посівних площ.