10 січня 2023, 13:28, Урожай

Близько 65% посівів озимини на Полтавщині у доброму стані, решта — у задовільному

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на заступника директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олега Палія.

За його словами, похолодання, яке прогнозують у регіоні, суттєво на озимину вплинути не повинне.

«Озима пшениця витримує до мінус 15-16°C на вузлі кущення. Будемо сподіватися, що до цього діло не дійде. З підвищенням температури вона починає дихати, починає витрачати ті цукри, які вона накопичила на осінь. Температурні коливання будуть негативно впливати на перезимівлю озимої пшениці. Найкращий варіант — якби зараз трішки примерзло і пшеницю накрив сніг», — каже головний агроном підприємства «Імені Калашника» Микола Курінний.

Загалом на Полтавщині зерновими озимими культурами засіяно 223 тис. га площ. Найбільше — 210 тис. га — озимою пшеницею. Решта — житом та ячменем. Крім того, ще 20 тис. га землі відвели під озимий ріпак. 

«Погано, коли було б 25 градусів морозу і зовсім не було б снігу. Тоді була б загроза щодо вимерзання озимих культур. Озимі культури перебувають у стані зимового спокою. 65% або це на площі 145 тис. га посіви у доброму стані. Решта — 78 тис. га — у задовільному стані», — говорить Олег Палій.

Нагадаємо, в Україні очікується зменшення посівних площ як мінімум на 20% до показника 2021 року.