10 січня 2023, 16:58, Світ

Данські вчені виявили бобову культуру, яка може взаємодіяти в симбіозі з 30-ма видами ризобій

Нещодавнє дослідження Мохаммада Заррабіана з Орхуського університету (Данія) виявило один такий випадок із бобовою рослиною Lotus burttii, пише phys.org.

У той час як близькоспоріднений вид Lotus japonicus утворив бульбочки лише з двох штамів, дослідники виявили, що L. burttii може утворювати бульбочки з до 30 різних штамів ризобій через один локус у геномі культури.

Ця симбіотична «безладність», незалежно від ризобіального штаму, вказує на те, що локус містить інформацію про генетичні елементи симбіозу бобових і ризобій. У цьому контексті дослідження в основному зосереджені на бактеріальному аспекті, але аналіз перспективи рослин виявив ключову генетичну область ризобіальної сумісності у виду L. burttii.

Хвороби насіння сої: на що звертати увагу та як запобігти?
Читати

За словами співавтора дослідження Стіга У. Андерсена, це генетичне дослідження може призвести до збільшення врожаю шляхом природного сприяння їх росту через симбіотичні асоціації. Він додав, що дослідження розкриває розмаїття бобових і ризобіальних взаємодій з точки зору діапазону господарів і результатів симбіотичної взаємодії.

Нагадаємо, німецькі вчені запропонували дешевший варіант технології редагування генома CRISPR/Cas9 для селекції рослин.