6 січня 2023, 13:37, Добрива

Вапнування ґрунту можна робити і взимку — польські експерти

Про це пише видання Gieldarolna.pl

Зазначається, що вапнування взимку — кращий вихід, ніж проведення цієї процедури навесні. Потрібно лише дочекатися відповідних умов, щоб важка техніка могла вийти на поле без особливих перешкод. Однак слід пам’ятати, каже видання, що згідно з польським законодавством, вапно не можна вносити на ґрунтах, залитих водою, покритих снігом, промерзлих на глибину 30 см і під час дощу. Втім, за таких умов і так ніхто в поле не вийде.

Чим же пояснює видання тезу про те, що зимове вапнування краще весняного?

Щоб вапно подіяло, потрібні: час і вода, а як відомо, останнім часом, особливо ранньою весною, не вистачало опадів, таких необхідних для розчинення добрив. Щоб вапно виконувало свою роль розкислювача, воно повинно діяти просторово. Це означає, що, по-перше, воно має бути добре перемішане з ґрунтом і, по-друге, потрібен час для того, щоб іони кальцію прореагували з достатньою кількістю іонів кислоти, аби нейтралізувати їх дію.

«Таким чином, діючи взимку (а не навесні), ми подовжуємо контакт вапна з ґрунтом. Крім того, чим довший період розчинення, тим краще для рослини, яка буде висіяна на таку розкислену ділянку. Також іноді буває, що на щойно провапнованому полі є ділянки, де вапняне добриво не встигло розчинитися і прореагувати, в результаті чого відбувається точкове різке підвищення рН. Це погано впливає на ріст і розвиток молодих рослин», — зазначає видання.

Відбір вапна взимку для полів без рослинного покриву тут не є проблемою. Можна використовувати будь-яку форму як оксиду, так і карбонату. Це питання вибору типу вапна для ділянки та типу ґрунту. Однак важливо пам'ятати, що оксидне вапно і вапно в формі порошку мають високу гігроскопічність і будуть утворювати грудки при контакті з вологою.

Збагачення органікою ґрунтів сільгосппризначення знижує викиди парникових газів

Читати

До дати проведення процедури слід підходити досить інтуїтивно, спостерігаючи за прогнозами погоди. Польові умови мають бути достатньо хорошими, щоб запобігти надмірному ущільненню ґрунту та утворенню колій важким обладнанням. Проведення обробки на надмірно вологому ґрунті може призвести до руйнування його структури, чого фермер ніколи не повинен робити свідомо.

Варто також знати, зазначає видання, що якщо вносити вапно за хороших погодних умов, не слід зразу заробляти його у ґрунт.

Кальцієві добрива найкраще вносити безпосередньо перед прогнозованою відлигою (так само як це роблять з азотними добривами по мерзлоталому навесні). Тому внесення слід проводити рано вранці, коли ґрунт «підрізаний» морозом. Найкращі дні для цієї процедури, коли верхній шар «розморожується» протягом дня. У таких умовах добриво буде повільно реагувати з ґрунтом, захоплюючи іони у верхньому шарі. А вже весняний обробіток перемішає вапно з ґрунтом.

Слід уникати вапнування, якщо період від внесення до сівби/посадки ярих культур не перевищує 2-3 тижнів. Фосфорні, азотні добрива або гній не можна використовувати через короткий термін після вапнування (вапно входить в реакцію з ними з утворенням нерозчинних або летких сполук). Це знижує ефективність удобрення. Варто також пам'ятати, що особливо не люблять «свіжовапновані» площі картопля і жовтий люпин. Для цих культур поля слід добре вапнувати заздалегідь. Це додаткові аргументи, чому зимова обробка краще весняної, зауважує видання. 

Читати також: Нішеві культури: переваги, ризики, можливості в сезоні-2023