5 січня 2023, 16:53, ЗЗР

Правильне використання ад’юванта підвищує ефективність гербіцидів

Про це повідомляє agropages.com.

«Ми повинні використовувати всі можливі переваги для контролю бур’янів, тому що витрати на гербіциди зростають. Саме тут оптимізація за допомогою ад’ювантів має вирішальне значення», — каже Брайан Янг, дослідник бур’янів з університету Перд’ю.

Краплям контактних гербіцидів ад’юванти допомагають прилипати до поверхні листя, збільшуючи площу контакту для кращого поглинання та ефективності. Для системних гербіцидів, які переміщуються всередині рослини, важливо мати правильний ад’ювант, щоб гербіцид міг ефективно діяти, зокрема, через сильну забур’яненість, восковий наліт на поверхні листя тощо. У цих випадках ад’юванти на масляній основі можуть допомогти краплям проникнути на міцну поверхню рослин.

За словами фахівців, найбільша помилка сільгоспвиробників у використанні ад’ювантів полягає в тому, що вони не дотримуються правильного порядку змішування під час приготування бакових сумішей.

Деякі фахівці рекомендують використовувати метод WALES і DALES, щоб уникнути змішування. Таким чином, процес створення бакової суміші відбувається у такому порядку:

  • W/D: Речовини із сухим складом, такі як змочувані порошки, дисперговані у воді гранули, водорозчинні пакети або сухі текучі речовини спочатку додають у воду бака обприскувача.
  • A: Ретельно перемішують.
  • L: Рідкі текучі та концентрати суспензії додають наступними.
  • E: Потім концентрати емульсій.
  • S: Поверхнево-активні речовини додаються в останню чергу.

«Багатьом продуктам також потрібен час, щоб перемішатися, повністю розчинитися та перемішатися в резервуарі перед внесенням», — каже менеджер Коннор Фергюсон.

Найбільшою помилкою фермерів є початок процесу змішування до того, як обприскувач буде наповнений принаймні наполовину водою, каже менеджер із засобів захисту рослин WinField United Кайл Густафсон. 

Як уникнути помилок при внесенні ЗЗР? Поради фахівців
Читати

Він пояснює це тим, що більшість засобів захисту рослин виготовлені у вигляді концентрату, тому для їх розведення потрібна вода. Коли ви починаєте поміщати багато продуктів у резервуар занадто рано, то в процесі змішування, вони «борються» за вільну воду та можуть вступати в реакцію один з одним. Фахівець додав, що сухі продукти повинні бути повністю розчиненими у воді перед додаванням інших продуктів.

Наприклад, додавання сухого продукту у суміш, а потім негайне додавання іншого рідкого продукту, який містить олію, може спричинити неправильне суспендування сухого продукту.

«Часто виробники хочуть попередньо змішати ад’юванти в розчині для зручності обприскування або для «кондиціонування» води, особливо за допомогою таких розчинів, як UAN або AMS добрива. Іноді це може спрацювати, але часто це призводить до того, що суспензія диспергується, внаслідок чого відбувається засмічення форсунок або нерівномірне внесення гербіциду», — кажуть фахівці.

Нагадаємо, фахівці розповіли, за яких температур застосовувати фунгіциди для захисту озимої пшениці.