4 січня 2023, 10:35, Посівна

Фахівець озвучив проблеми, з якими зіткнуться аграрії в сезоні 2023

Своїми роздумами про те, з якими складнощами зіткнуться аграрії цього року поділився доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН Сергій Авраменко на своєму каналі в Youtube.

Перше, на чому наголосив фахвець, — розмінування полів. Швидко зробити це не вдасться.

«Крім того, поля на окупованих територіях, що не оброблялися, стануть резерватами для розповсюдження бур'янів, хвороб і шкідників. І до цього потрібно бути готовими. Нині десятки й сотні тисяч га в Україні не обробляються», — зауважив він.

Іншою проблемою є аномально тепла зима, яка спричиняє поширення шкодочинних організмів. Як відомо, більшість шкідників гине за мінусових температур, але цьогоріч їх немає і невідомо, чи будуть. Сергій Авраменко каже, потрібно готуватися до того, що захист рослин у наступному році буде вирішальним для отримання врожаю.

Дефіцит мінеральних добрив не дозволить застосовувати добрива в тому обсязі, в якому потрібно, а органічними добривами можна покрити лише частину.

«Вже зараз ми мусимо подумати про це і шукати різні альтернативні джерела і способи, як рослині сформувати врожай за наявного ресурсу, — каже фахівець. — Звісно, повністю замінити мінеральні добрива неможливо, але все ж є ресурси, які можуть допомогти отримати максимальний врожай в тих умовах, в яких рослина опинилася»

Ще одна з проблем, це те, що в Україні не висіяли близько 30% озимих культур через несприятливі погодні умови, бойові дії та мінування полів. Через це, на думку фахівця, ми матимемо недовиробництво зерна озимих культур в сезоні 2023. Крім того, потрібно буде шукати чим замінити озимину.

Сергій Авраменко прогнозує, що основну частину посівів цьогоріч знову буде займати соняшник. А тому можливе перевиробництво.

Читайте також: Біла гниль соняшнику: динаміка розвитку, пік і діючі речовини в сезоні 2022

Крім того, незібрані ярі, зокрема, мова йде про кукурудзу, подекуди соняшник і сою, створять проблему з рослинними рештками. 

Це буде ускладнювати сівбу ярих культур. 

Нагадаємо, названо ризики вирощування нішевих культур.