3 січня 2023, 09:09, Посівна

У сезоні-2023 очікується зменшення виробництва пшениці, натомість збільшення олійних, — Висоцький

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики з посиланням на першого заступника Міністра Тараса Висоцького.

«Аграрії скрізь, де дозволятиме безпекова ситуація, засіватимуть максимальну площу культур. Ми сподіваємося, що наступний рік, який буде нелегким, вдасться впевнено пройти, виростивши достатньо збіжжя для внутрішнього споживання та експорту», — зазначив Тарас Висоцький.

Нішеві культури: переваги, ризики, можливості в сезоні-2023

Читати

За прогнозом першого заступника Міністра, очікується певна зміна щодо структури посівів агрокультур. Так, збільшуватимуться посівні площі під олійні: ріпак, сою, соняшник. Це пов’язано з тим, що вартість однієї тонни олійних культур вища, а вартість логістики в перерахунку на тонну — нижча. Тобто аграрії матимуть змогу більше заробляти з 1 га. Це є позитивним фактором для фермерів, макроекономіки і некритичним для сівозміни. Очікується зменшення виробництва пшениці, але її буде вдвічі більше, ніж необхідно для внутрішньої потреби. Також дещо збільшиться кількість культур, спрямованих на внутрішній ринок, як було цього року з гречкою.

Тарас Висоцький підкреслив, що великий внесок у продовження діяльності українського аграрного сектору зробила зернова ініціатива. Допоможе українським фермерам у реалізації продукції за кращими цінами і гуманітарна продовольча програма Grain from Ukraine, що реалізується під егідою Президента України Володимира Зеленського. Адже в межах програми, як підкреслив Тарас Висоцький, експортується зерно, вирощене виключно в Україні.