3 січня 2023, 13:39, Світ

Зміна клімату збільшить частоту випадків зараження кукурудзи мікотоксинами, — прогнозують вчені

Про це повідомляє greatlakesecho.org.

Цьогоріч аграрії в США вже зіткнулися з виявленням в окремих пробах зерна кукурудзи вомітоксину. На додачу до цього зростає загроза появи й поширення афлатоксину, який виробляється двома грибами, Aspergillus flavus (прим. ред. — жовтий пліснявий гриб, що викликає жовту цвіль) і A. parasiticus. Вони потрапляють у кукурудзу через пилкові трубки або через пошкодження комахами.

Вчені прогнозують, що з 2031 по 2040 рік у понад 89,5% округів із 15 штатів США спостерігатиметься підвищення рівня афлатоксинів.

Зазначається, що два гриби, які виробляють афлатоксини, краще розвиваються у теплому сухому кліматі. Ось чому вони найбільш поширені в південних посівах кукурудзи, йдеться в дослідженні.

Відповідно до дослідження, у міру погіршення кліматичних змін, а повітря стає теплішим і сухішим, більше посівів кукурудзи буде забруднено афлатоксинами. Це, ймовірно, зменшить кількість здорової, чистої кукурудзи, а крім того, вплине на здоров'я поголів'я ВРХ при годуванні зараженою кукурудзою.

«Це проблема, оскільки тварини, яких годують кукурудзою, ураженою афлатоксинами, не будуть працювати дуже добре, — сказав економіст з виробництва в Університеті штату Айова Девід А. Хеннессі. — У них будуть знижено темп росту. Тому існують обмеження на кількість афлатоксину в кукурудзі, яку годують свинями, великою рогатою худобою та птицею».

Читайте також: Деформації качанів кукурудзи та їх проростання: пояснення

Девід А. Хеннессі зазначив, що на Середньому Заході країни, імовірно, спостерігатиметься найбільше зростання накопичення афлатоксину, оскільки його нинішній клімат менш сухий і менш теплий порівняно з південними США. Чим гарячішим стає повітря на Середньому Заході, тим більша ймовірність появи цих грибів.

Наразі небагато виробників кукурудзи зазнають великих збитків через зараження афлатоксинами. Але якщо прогнози дослідження точні, ризик зараження афлатоксином зросте настільки значно, що чиста кукурудза може виявитися дефіцитом. 

За словами Хеннессі, у найближчі роки важливо уникнути накопичення афлатоксину. У своєму дослідженні він і його колеги визначили кілька стратегій пом’якшення.

«У літературі є статті, в яких йдеться, що зрошувані землі менш схильні до проникнення афлатоксинів, ніж незрошувані, — відмітив Хеннессі. — Наразі афлатоксин найбільш поширений на півдні США та вздовж Великих рівнин, зокрема в Техасі. [Північні штати] беруть воду з водоносного горизонту і це захищає, частково тому, що на відміну від опадів вода доступна, коли вона потрібна».

Нагадаємо, експерт розповів, чи знизиться вологість кукурудзи взимку.