5 грудня 2016, 16:29, ЗЗР

Бактеріальний продукт NemaControl від компанії Simbiose підвищує врожайність сої вчетверо

Про результати випробування препарату та механізм його дії розповідає AgroNews.

Нематода Pratylenchus brachyurus поширена в усьому світі та завдає шкоди різним культурам, але найчастіше вона уражує сою. Зазвичай пошкоджені нематодою місця на коренях заселяються збудниками інфекцій, гнилей, що призводить до масового ослаблення рослин, хлорозу, всихання гілочок та повної загибелі.

Бактеріальний препарат NemaControl створено на основі місцевих бактерій, знайдених у бразильському ґрунті. Цей вид бактерій поселяється на сої та вступає в симбіоз з рослиною, утворюючи на поверхні її коренів біоплівку.

Ця плівка, а також речовини, що виділяються колоніями бактерій, «маскують» кореневу систему від нематоди. Шкідник знаходить харчовий об'єкт за певними кореневими виділеннями в ґрунті, коли ж цих виділень немає, то він просто «не бачить» сою і не завдає їй шкоди.

Фермер Енріке Перлін з муніципалітету Крус-Алта (штат Ріу-Гранді-ду-Сул), випробовував дію препарату NemaControl  на посівах сої, площею 750 га. Він стверджує, що раніше урожайність сої через нематоду не перевищувала 9 ц/га, а зараз йому вдається досягнути результату у 39 ц/га, не змінюючи догляд та технологію.