30 грудня 2022, 16:53, Світ

Харчова безпека чи безпека здоров'я: в Індії тривають суперечки щодо виробництва ГМ-культур

Про це повідомляє phys.org.

Проблема нерегульованого обігу ГМО в Україні критична
Читати

Наразі Комітет з оцінки генної інженерії (GEAC) схвалив виробництво ГМ-гірчиці, викликавши бурю протестів з боку вчених, лікарів, екологічних активістів, законодавців і учасників судових процесів. Протестувальники стверджують, що схвалення GEAC базувалися на неадекватних випробуваннях впливу на здоров'я населення та навколишнє середовище.

23 грудня уряд оприлюднив заяву на підтримку ГМ-технології, наголошуючи на необхідності підвищення врожайності та попереджаючи про адміністративні процедури щодо будь-якої думки чи статті, опублікованої на цю тему будь-ким неуповноваженим.

В масовій петиції медичних працівників стверджувалося, що ГМО-гірчиця є небезпечною для навколишнього середовища, оскільки вона створена, щоб бути толерантною до глюфозинату — гербіциду, який може поглинатися сільгоспкультурами у вигляді залишків токсичних хімікатів і передаватися споживачам.

«Стійкі до гербіцидів гени дозволяють ГМ-культурам виживати після обприскування гербіцидами, призначеними для видалення бур’янів, але в кінцевому підсумку знищують інші рослини, включаючи продовольчі та кормові культури, що має серйозні наслідки для різноманітності культур, — йдеться в петиції. — ГМ-гірчиця передбачає генетичну модифікацію за допомогою генів Bar, Barnase і Barstar, що походять від двох штамів бактерій»

Схвалення GEAC скасувало попередні рекомендації трьох експертних комітетів високого рівня, які застерігали від використання культур, стійких до гербіцидів, в умовах Індії. Це був звіт 2013 року Комітету технічних експертів, призначеного Верховним судом.

Наприклад, парламентський комітет у 2017 році заявив, що «враховуючи рельєф нашої країни та її різноманітність, вкрай необхідно, щоб урядові установи виступили з дослідженнями корінного населення, щоб обґрунтувати свої заяви про відсутність загрози на наше довкілля через ГМ-культури». У свою чергу комітет зазначив, що він «розумів, що ГМ-культури справді впливають на небажані організми, включаючи корисні організми, такі як бджоли та метелики», і що цей вплив «пов’язаний як з процесом генної інженерії, так і з супутньою сільськогосподарською практикою з точки зору використання пестицидів і гербіцидів» щодо ГМ-культур і ГМ-насіння».

Щодо питання перенесення генів на немодифіковані культури, комітет сказав, що перехресне запилення та забруднення не-ГМ-культур можуть знищити традиційні та органічні культури.

Після того, як у парламенті були поставлені запитання щодо нових схвалень, державний міністр Союзу з питань науки Джітендра Сінгх у письмовій відповіді 8 грудня заявив, що масштабні дослідження, проведені під час польових випробувань, і дослідження екологічної безпеки надали докази того, що ГМ гірчиця лінії були безпечними для вирощування та для використання в харчових продуктах і кормах.

У своїй відповіді Сінгх сказав, що використання гена «Bar», відповідального за надання ГМ-гірчиці стійкості до гербіцидів, було схвалено GEAC виключно для підтримки генетичної чистоти під час виробництва гібридного насіння і не призначене для комерційного вирощування фермерами.

«Перше питання, яке потрібно поставити, це компетенція GEAC щодо схвалення ГМ-культур, оскільки його роль обмежується оцінкою, а не схваленням», — говорить Суман Сахай, вчений-генетик, засновник Gene Campaign, дослідницької та адвокаційної організації, яка підтримується грант Фонду ФАО-Міжнародного договору про генетичні ресурси рослин.

Зараз вона розраховує на судовий процес, який представляє суспільні інтереси, поданий Gene Campaign до Верховного Суду, щоб забезпечити, щоб комерціалізація ГМ-культур здійснювалася лише за участю людей і за суворого режиму регулювання, який включає постмаркетинговий нагляд.

Нагадаємо, законопроєкт №5839 щодо врегулювання у сфері ГМО прийнятий Верховною Радою.