31 грудня 2022, 09:00, Світ

Японські вчені дослідили амінокислоти, які запобігають ураженню капусти бактеріальною плямистістю

Про це повідомили японські дослідники Університету Цукуби, пише phys.org.

Мова йде про стримування процесу ураження капусти бактерією Pseudomonas cannabina pv. alisalensis (Pcal), яка є збудником бактеріальної плямистості. Зазначається, що найпоширеніші методи лікування проти хвороби включають застосування мідних фунгіцидів та антибіотиків. Проте стійкість до фунгіцидів зростає. Зокрема, на сьогодні вже знайдено стійкі штами Pseudomonas cannabina pv. alisalensis.

У пошуках безпечних, стійких та ефективних способів контролю збудника дослідники випробували амінокислоти, здатні обмежувати розвиток захворювання.

Гнилі овочів при зберіганні: як запобігти?
Читати

Попередні дослідження показали, що низка амінокислот може викликати резистентність патогенів. Однак використання амінокислот для боротьби з бактеріальними захворюваннями не було добре вивчено, що спонукало вчених провести додаткові експерименти. У дослідженні листя капусти обприскували амінокислотами та інокулювали Pseudomonas cannabina pv. alisalensis. 

Вчені виявили, що застосування кількох амінокислот зменшує популяцію бактерій і симптоми захворювання у капусти, яку інокулювали бактерією, однак не у капусти, інокуляція бактеріями якої проводилася за допомогою шприца. Це вказує на те, що амінокислоти проявляли захисну дію на рослини до того, як збудник зміг їх уразити.

Зазначається, що основний шлях зараження бактеріальною плямистістю капусти проходить через продихи рослини — крихітні пори в епідермісі, які можна відкривати та закривати, щоб забезпечити газообмін. Було виявлено, що деякі амінокислоти викликають закриття продихів. Крім того, дослідники показали, що зменшення розміру продихового отвору обмежує проникнення бактерій у рослини, що призводить до зменшення симптомів захворювання. Цей ефект був особливо продемонстрований для цистеїнуглутамінової кислоти та лізину.

«Наші результати показують, що помірне зменшення ширини продихового отвору достатньо для обмеження проникнення бактерій і розвитку симптомів захворювання», — говорить старший автор дослідження, професор Ясухіро Ішіга.

Дослідження показали, що продихові реакції рослин на різні концентрації відрізнялися залежно від амінокислот. Дослідники прийшли до висновку, що, хоча методи лікування необхідно розглядати з огляду на кожну амінокислоту та взаємодію рослин і бактерій, відповідні маніпуляції з продихами можуть стати новим способом боротьби з бактеріальними захворюваннями.

Нагадаємо, фахівець пояснив від яких властивостей молекули діючої речовини залежить розподіл фунгіциду по рослині.