21 липня 2017, 11:30, Урожай

Центр України страждає від посухи, запобігти втратам урожаю не вдасться

Літня посуха, яка спостерігається у Київській, Черкаській, Полтавській та Кіровоградській областях, призведе до значного зниження врожайності зернових культур, розповіла начальник відділу Гідрометцентру Тетяна Адаменко, повідомляє unian.ua

«Центр посухи цього року знаходиться на Київщині. На території області випала найменша кількість опадів за останні 60 років... Також страждають Черкаська, Полтавська, Кіровоградська області», — наголосила головний агрометеоролог.

За словами Тетяни Адаменко, посуха в Україні була зафіксована ще у квітні, коли ранні колосові культури пшениця і ячмінь почали відчувати нестачу вологи у ґрунті. Тепер посуха позначилася і на майбутній врожайності пізніх культур, таких як кукурудза і соняшник.

При цьому в західних областях України загрози посухи немає, і сталий температурний режим сприяє нормальному розвитку рослин.

Аграрний експерт Петро Лахай повідомляє, що за попередніми прогнозами, врожайність зернових в Україні у поточному році буде на 15—20% нижче від минулорічного показника.

Так, за його словами, врожайність озимої і ярої пшениці вже скоротилася на 18—20% порівняно з 2016 роком, озимого ячменю — на 5%, ярого ячменю — на 19%, гороху — на 25%.

Нагадаємо, у ході весняної посівної кампанії аграрії засіяли ярими зерновими і зернобобовими культурами 7,17 млн га. Усього зерновими в Україні засіяно 14,3 млн га. Загальна площа посіву сільськогосподарських культур під урожай 2017 року становить 26,9 млн га, що на 152 тис. га перевищує показник минулого року.