27 грудня 2022, 12:00, Насіння

Експерт прогнозує дефіцит насіння соняшника в сезоні 2023

Про це розповів засновник та Голова наглядової ради GROWEX Agro Digital Holding Богдан Лукіянчук у матеріалі «Ринок добрив та ЗЗР падає, насіння соняшника буде в дефіциті, прогнози 2023. Про що ще говорили під час Тrend and Hedge Club» на Latifundist.com.

Він зазначив, що загалом очікується дефіцит насіння у 1-2 млн посівних одиниць.

«Хтось заклав менше ділянок гібридизації в Україні, а хтось зробив невелике замовлення на імпортне насіння і не зможе закрити потреби аграріїв. Хоча на ринку повинно бути достатньо насіння Pioneer, бо компанія всі об’єми, які повинні були їхати у 2023 році в росію, буде везти в Україну», — пояснив він.

В сезоні-2023 Богдан Лукіянчук прогнозує продовження цьогорічної тенденції до зменшення площ під кукурудзою.

«Якщо Мінагрополітики говорить, що у полі стоїть 20% кукурудзи, то ми бачимо, що не зібрано 50% площ, — каже фахівець. — Не забувайте, що кукурудза у полі зимою — це погіршення якості ґрунту. Весною, після кукурудзи, буде досить складно обробити ґрунт і швидко посіятися. Якщо кукурудза у полі, бо немає змоги її посушити і ніде зберігати, то чи захоче аграрій сіяти її в новому сезоні? Звичайно, ні»

Соняшник в сезоні 2022: хвороби, захист і перспектива на 2023 рік
Читати

Він додав, що попри ряд варіантів, якими можна замінити кукурудзу, складність полягає в тому, що потрібно сіяти культуру, якій потрібно мало добрив і щоб при цьому отримати якусь економіку. А єдина культура, яка відповідає цьому критерію — соняшник. У пошуках альтернативи аграрії, ймовірно, будуть йти у нішеві культури. 

Корім того, фахівець очікує значно меншу врожайність ріпаку в 2023 році на фоні підвищення вартості живлення і захисту. На його думку, культура буде збитковою, або дасть максимум 5% рентабельності.

Нагадаємо, експерт розповів, чи знизиться вологість кукурудзи взимку.