26 грудня 2022, 17:00, Урожай

Чи знизиться вологість кукурудзи взимку — розповів експерт

Свої аргументи навів доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН Сергій Авраменко на своєму каналі в Youtube.

«Я не хочу сильно заспокоювати, що все буде гаразд, але ситуація не безнадійна, — каже науковець. — Звичайно, якщо кукурудза зібрана не вчасно і залишена в полі на зиму, то ризики є і вони великі. Зокрема, вилягання кукурудзи, про яке я вже розповідав. Вилягання може бути спричинене не лише через пошкодження стебловим кукурудзяним метеликом, але й фізіологічними особливостями гібрида і несприятливими погодними умовами. Крім вилягання є ризик ураження зерна хворобами, фузаріозною гниллю качанів та іншими. Я не заперечую, що в певній мірі так і буде, але я не погоджуюся з людьми, які говорять, що все безнадійно. Це далеко не так»

Читайте також: Біла гниль соняшнику: динаміка розвитку, пік і діючі речовини в сезоні 2022

Зі слів фахівця, підсихання кукурудзи взимку залежить від багатьох чинників. Зокрема, від вологості, з якою кукурудза входила в зиму. Якщо вологість кукурудзи була до 25%, то є великі шанси, що вона за зиму підсохне. Якщо 30-35%, то ризики пошкодження та зниження якості зерна на момент збирання будуть більші.

«Навіть якщо вологість була 22-23%, то всеодно при тривалих відлигах і опадах взимку зерно повторно буде набирати вологу і потрібно буде чекати момент, коли воно буде віддавати, що залежить від погодних умов. Якщо це будуть ідеальні умови: невеличкі морози -3-5°С без опадів, зокрема, дощів, то така кукурудза швидше віддасть вологу і можна зібрати її в січні. Якщо ж атмосферна вологість буде вище 70-80% і при цьому не буде сонця, вітрів, то віддавати вологу зерно в качані буде дуже слабо. Не можна сказати, що воно взагалі не віддає вологу при температурі +5°С, але інтенсивність не така сильна», — пояснює Сергій Авраменко.

Він зазначає, що шанси зібрати врожай відносно нормальної якості є. Більше того, бувають випадки, коли збирають і в березні-квітні. Звісно, про високу якість зерна не варто говорити. Крім того, за такого пізнього збирання виникнуть проблеми з обробітком ґрунту, заробкою рослинних решток, щоб маса змогла частково мінералізуватися для живлення наступної культури.

Наостанок експерт радить моніторити вологість зерна, але не в полі, а в приміщенні за кімнатної температури 15-20°С зерно, щоб зерно встигло відтанути. Якщо вимірбвати в полі, може бути значна похибка приладу. При цьому принесене зерно з поля бажано обстежити через 2-3 години, щоб воно не лежало кілька днів.

Нагадаємо, Полтавщина лідирує за валовим збором кукурудзи.