20 липня 2017, 15:45, Урожай

Господарство на Луганщині проводить жнива в умовах бойових дій

Землі господарств Попаснянського району — це прифронтова територія, умови роботи аграріїв регіону дещо відрізняються від загальних по Україні, повідомляє golos.com.ua.

Загалом до початку АТО у районі працювало 54 агропідприємства, наразі залишилось 30. Землі налічувалось 34 тис. га, зараз залишилось лише 16 тис. га. Решта залишилася на неконтрольованій українською владою території, і ще майже 2 тис. га орних земель заміновані або зайняті фортифікаційними спорудами.

Зокрема, з 2 тис. га земель, які офіційно має фермерське господарство «Надія», майже 1,4 тис га  розташовані у зоні ризику. Тобто це та земля, на яку сьогодні не можна навіть заїхати, не говорячи вже про її обробіток. Вона не використовується за призначенням, бо відійшла до лінії розмежування та під фортифікаційні споруди військових.

Фермерське господарство «Світанок», яке знаходиться у Врубівській селищній раді, теж досить постраждало. Працівники господарства повідомляють, що через скруту, спричинену початком бойових дій, займатися вирощуванням культур дедалі складніше і неабияк небезпечно.

«Наше крайнє поле розташоване за десять кілометрів від фронту. Снаряди долітають сюди і до сьогодні, але попри це, ми продовжуємо обробляти землю. Навіть у 2014 році, коли йшли танки і тривали бої за визволення території від бойовиків, ми збирали зерно. Почнуть гатити «Гради» — ховаємось, замовкнуть — виходимо на поле. Горить хліб — гасимо і знову включаємось в роботу. У 2015- му на нас упало 40 снарядів «Градів». Дякувати богові, людських жертв не зазнали, але воронки були — ого-го! Деякі поля вже розмінували, деякі стали полігонами, отже, орної землі у нас поменшало. А щодо понівеченої техніки, так цю проблему вирішуємо — купуємо нову», — розповів Микола Спасевич, голова фермерського господарства.

Минулого року середній показник урожайності зернових сягав 30 ц/га, подекуди навіть 60 ц/га. що для таких умов вирощування є досить хорошим показником. Наразі господарство готується розпочати цьогорічні жнива зернових. Сподіваються що перешкод їм створювати ніхто не буде і «Світанок» зможе отримати достойний урожай зерна.