16 грудня 2022, 10:30, Урожай

Кукурудзу не вдається збирати вчасно в тому числі і через російську агресію

Про це у коментарі SuperAgronom.com розповів засновник підприємства Ігор Чумак.

«Землі нашого господарства знаходились у зоні бойових дій. Тому, хоч і маємо власне сушіння зерна на соломі, але ще навесні залишились без свого зерносушильного комплексу: його пошкодили обстріли. Влітку ми займались відновленням та відбудовою комплексу. Але не так давно отримали ще одну проблему, ворожі обстріли електропідстанції в районі унеможливили для нас безперебійне сушіння зерна. Адже сушарки на соломі не можна зупиняти так само просто, як газові», — розповідає Ігор Чумак.

Він додає, що господарство змогло закупити у Європі потужний генератор та доставити його в Україну без високих митних платежів. Наразі закінчується збірка та установка цього генератора, після чого можна буде відновити сушіння зерна. І, відповідно, зібрати вирощену кукурудзу на досушування.

«Комбайни напоготові, чекаємо запуску сушарки і будемо виводити їх в поле. Залишати до весни урожай не плануємо ні в якому разі. Вже зараз бачимо, що якість зерна погіршилась, є ознаки хвороб. Але остаточно оцінювати якість та можливі варіанти реалізації будемо вже після збирання. Коли урожай вже буде в коморі, тоді можемо сказати, які цього року маємо результати. Очевидно одне: кукурудза цьогоріч планово збиткова», — зауважує засновник підприємства.

Скоріше за все, наступного року структуру посівних площ будуть переглядати і кукурудзу можуть частково або навіть повністю витіснити інші культури: соняшник та яра пшениця. Цьогоріч же головним питанням для господарств є можливість реалізації урожаю «озимої кукурудзи».

Читайте також: Деформації качанів кукурудзи та їх проростання: пояснення

До речі, про питання зимівлі кукурудзи в полях та можливі ризики, про прийом такого зерна на елеватори і його реалізацію експерти кількох аграрних галузей (агрономи, керівники господарств, елеватористи та трейдери) 22 грудня поговорять в рамках круглого столу «Культура поля», який регулярно організовує освітня платформа «Культиварій». Щоб не пропустити анонси та включення до дискусії, підписуйтесь на телеграм-канал «Культиварію». Всі анонси подій та корисна інформація вже чекають на вас там. Культивуємо перемогу разом!

Нагадаємо, осінні погодні умови ускладнили збирання кукурудзи, подекуди аграрії спостерігають вилягання посівів.