15 грудня 2022, 11:51, ЗЗР

Аграріям розповіли, чому важливо визначати залишки пестицидів після попередника

Про це розповів науковий співробітник «Інституту здоров’я рослин» Сергій Сальніков.

«Ціни на зерно в 2022 році та великі перехідні запаси порушили вибудовану роками сівозміну в більшості господарств, і тепер на полях, де мала б рости кукурудза чи соняшник, сіятимуть цукровий буряк, гречку чи сою. Ось тут і актуалізується питання залишків пестицидів, внесених під попередню культуру», — каже він.

Провести визначення залишкової кількості 270 діючих речовин пестицидів може «Інститут здоров'я рослин», а крім того ідентифікацію 703 їх найменувань.

Крім того, в Інституті можна дізнатися детальну інформацію про стан ґрунтів і води та скоректувати їх показники завдяки лабораторному дослідженню.

«На жаль, як свідчать наші багаторічні дослідження, якість ґрунтів по всій території України із року в рік погіршується: спостерігається підвищення кислотності, збільшення засоленості, зниження вмісту органічної речовини та доступних елементів живлення тощо, — аргументує він. —  Те саме стосується й води із природних джерел — спостерігається тенденція до підвищення її лужності, що, своєю чергою, сприяє підвищенню жорсткості і негативно позначається на якості поливу та знижує ефективність обробок посівів засобами захисту рослин»

В установі пропонують дослідити ґрунт на найбільший в Україні спектр показників. Серед них — вміст основних елементів живлення, показник рН, органічна речовина, рухомі форми (фосфор, калій, сірка), макро-, мезо- та мікроелементи, тощо.

Щодо води з природних джерел, її в Інституті досліджують на нітрати, загальну жорсткість, лужність, хлориди, залізо, окисність перманганатну, вміст окремих елементів, токсичних елементів та інші показники. На основі отриманих результатів аграрію надають рекомендації із поліпшення неоптимальних показників ґрунтів та води. Завдяки цьому можливо підібрати та скоригувати систему живлення для будь-якої культури, а також за рахунок застосування коректорів води забезпечити високу якість поливу та обробок посівів.

Нагадаємо, експерти наголосили, якщо не вживати заходів, то до 2050 року 95% земної поверхні будуть становити деградовані ґрунти.