15 грудня 2022, 10:31, Насіння

Названо наслідки впливу альтернаріозу сої на схожість насіння і вегетацію рослин

Про це йдеться у матеріалі «Хвороби насіння сої: на що звертати увагу та як запобігти?» на SuperAgronom.com.

Повідомляється, що за незначного ураження бактеріальними хворобами та за сприятливих погодних умов для сої, на початку вегетації рослини можуть відставати в рості, але потім розвиваються без видимих ознак ураження. Значне ураження призводить до серйозніших наслідків. 

Деформації качанів кукурудзи та їх проростання: пояснення
Читати

Наявність грибкових збудників на насінні може спричинити його загнивання під час проростання. На початку вегетації рослин патогени можуть спричиняти кореневі гнилі, некроз сім’ядоль і загибель точки росту. Під час подальшої вегетації у слабо та пізньо уражених рослин етіологія розвитку хвороб проходить по-різному, найчастіше у вигляді в’янення рослин, плямистості листків, загнивання стебел і бобів.

До прикладу, альтернаріоз — хвороба перестою — з’являється зазвичай під час дозрівання сої, коли рослини починають засихати. Масово хвороба проявляється на зовнішній поверхні пожовклих бобів. Несвоєчасне збирання сої призводить до заспорення зовнішньої поверхні насіння грибом. Що гірше — гриб Alternaria alternata продукує мікотоксини, вживання яких тваринами і людьми може призвести до смерті. 

Крім того, збудник альтернаріозу продукує фітогормон тентоксин, який, за високої заспореності насіння грибом, може суттєво погіршити його схожість під час зберігання. Так, наприклад, закладаючи насіння на зберігання, схожість може бути 90%, а навесні знизитися до 60-50%.

Нагадаємо, станом на 8 грудня, на загущених посівах озимини відмічено слабкий розвиток борошнистої роси.