13 грудня 2022, 13:46, Урожай

Кукурудза не втратить своєї перспективності в наступному сезоні, — думка

Таку думку висловила Сюзана Григоренко, виконавча директорка Насіннєвої асоціації України, у своєму блозі на сайті НАС. 

«Наведу цифри: цього року сіяли 4,6 млн га кукурудзи, минулого — 5,5 млн га. Скорочення відбулося через те, що це примхлива культура, яку складно вирощувати, сушити, зберігати і відповідно ціна її собівартості висока. Наступної весни аграрії планують сіяти кукурудзи ще менше.

Разом з тим, я вважаю, що кукурудза це перспективна культура. Обґрунтую свою думку: іноземні країни будуть купувати українську кукурудзу через дефіцит її у світі. Доказом є те, що станом на 2 листопада, за даними Мінагрополітики, кукурудза є лідером в експорті серед зернових. Її обсяг становив понад 7 млн тонн, тоді як пшениці — 5 млн тонн, жита — 6,2 тис. тонн», — зауважила Сюзана Григоренко.

Ще однією перевагою для вирощування кукурудзи, на думку експертки, є новий заощадливіший метод її сушити, а саме замість газу використовувати соняшникові пелети. На підтвердження своїх слів вона наводить інтерв'ю директора  «Агро-Холдинг МС» Олексія Остапенка, де він розповідає про свій досвід переходу на пелети та стверджує, що цей спосіб вдвічі економніший.

«Бачить перспективу у кукурудзі й український ринок. Не зважаючи на війну, Група компаній «Ерідон» майже завершила будівництво заводу «Укрстарч», де відбуватиметься глибока переробка кукурудзи», — наголосила Сюзана Григоренко.

Читати також: Насінництво і гібридизація можливі лише на поливі, — Володимир Яковчук