12 грудня 2022, 10:33, ЗЗР

Підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів залежатиме від снігового покриву

Про це повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

Зазначається, що з даними моніторингу, проведеного фітосанітарними інспекторами у посівах сільськогосподарських культур, за видовим складом переважають звичайна полівка, польова миша, лісова, подекуди в Одеській області на неугіддях, що межують з сільськогосподарськими полями — курганчикова миша.

При яких температурах вимерзають озимі — розповіли фахівці

Читати

В посівах озимих зернових та ріпаку майже в усіх регіонах обліковується 1-3, осередково в полях Вінницької, Запорізької, Кіровоградської — 4, Миколаївської областей до 6 жилих колоній на гектарі з чисельністю жилих нір на одну колонію — 2-6 штук. В заселених гризунами багаторічних травах, садах, неорних землях, полях після просапних культур мають місце 2-4, в осередках Вінницької, Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Івано-Франківської, Рівненської областей до 5-7 жилих колоній на гектарі з чисельністю жилих нір на одну колонію — 2-8, макс. 18 штук (Рівненська обл.). За слабкого та середнього ступенів у згаданих областях пошкоджено 1-7% рослин озимих зернових та ріпаку, багаторічних трав.

Зазначається, що загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині, ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження. Інтенсивність подальшого розвитку та поширення, а також рівень шкідливості будуть визначатись насамперед, погодними умовами та ефективністю винищувальних заходів, які здійснюють на площах зі щільністю гризунів понад 3-5 колоній на гектарі, через внесення в жилі нори дозволених до використання родентицидів. Тому агрономи господарств та державні фітосанітарні інспектори повинні проводити систематичні обстеження з метою встановлення чисельності та визначення видового складу мишоподібних для проведення ефективного та вчасного захисту полів для забезпечення збереження посівів від пошкоджень.