20 липня 2017, 11:30, Україна

Бур'яни завдають значних втрат сільгоспвиробникам України

Науковий співробітник відділу ботаніки Національного науково-природничого музею НАН України, кандидат біологічних наук Олексій Коваленко, поділився своєю думкою стосовно ситуації з поширенням бур'янів в ефірі  Громадського радіо.

«Бур’яни атакують бюджет нашої держави та кожного українця. Але на теренах України немає ґрунтовних економічних підрахунків про завдану ними шкоду. Наприклад, в США щорічні втрати від чужорідних рослин становлять від 160 млрд доларів. Втрати в Україні будуть менші, але також дуже відчутні», — наголосив Олексій Коваленко.

Втрат від поширення бур’янів особливо зазнають сільгоспвиробники.

«Наприклад, рослина Злинка канадська, яка формує 230 тис. насінин кожного разу, і наявність восьми рослин на квадратний метр пшениці призводить до того, що у комбайна починають забиватися пристрої, якими він обмолочує зерно. Також є дуже агресивна рослина, яка називається Рейнутрія, вона здатна розламувати асфальт, товщиною 5 см, і проростати з глибини 1 метр», — додав кандидат біологічних наук.

Олексій Коваленко наголошує, що сьогодні не існує належного контролю за поширення бур’янів та втратами яких зазнають сільгоспвиробники. Рослини з блискавичними темпами поширюються полями завдаючи величезних втрат аграріям.