9 грудня 2022, 15:05, Урожай

Теплі зими призводять до зниження врожаю озимого ріпаку на 25% — дослідження

Про це повідомляє futurefarming.com.

Лабораторні та польові технології дозволили групі дослідників із Центру Джона Іннеса у Великій Британії змоделювати повний період вегетації та встановити, що охолодження у кінці листопада/початку грудня важливе, оскільки воно сприяє ростовим процесам під час раннього розвитку квітів озимого ріпаку. Тепліші зими призводять до втрати до 25% врожаю.

Дослідники використовували закриті кімнати з контрольованим середовищем, запрограмовані на імітацію зимового щорічного вегетаційного періоду на основі погодних даних, зібраних на фермі.

Після лабораторно-контрольованого випробування в приміщенні команда перенесла експеримент на польове випробування, використовуючи систему польових ділянок з підігрівом на відкритому повітрі на майданчику для польових випробувань і експериментів, що імітує теплу зиму.

Результати як лабораторних, так і польових випробувань були однаковими, тепліші зими призводили до сповільнення росту та зниження врожаю.

Вчені помітили, що рослини ріпаку можуть проходити фазу розвитку, відому як сплячка квіткових бруньок, якщо температура взимку занадто висока. Цей фізіологічний процес відбувається, коли мікроскопічні новоутворені бруньки лежать у неактивному стані, очікуючи низьких температур, які провокують ріст.

За словами вчених, ця фаза розвитку не існувала в однорічних культур.

Рослини ріпаку, охолоджені на цьому ключовому етапі розвитку, розвивалися швидше та були більш урожайними, формуючи більше насіння на стручків. І навпаки, рослини, вирощені в більш теплих умовах, росли повільніше і були менш врожайними.

Нагадаємо, фахівці розповіли, при яких температурах вимерзають озимі.