8 грудня 2022, 14:00, Світ

Рекордний врожай пшениці і ріпаку зберуть в Австралії попри зливи

Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що країна є одним із найбільших у світі експортерів пшениці.

«Фермери збираються зібрати 36,6 млн тонн у 2022-2023 роках, що є стрибком майже на 14% у порівнянні з вересневим прогнозом через весняні дощі, які допомогли районам Західної та Південної Австралії. Це також збільшення на 1% порівняно з попереднім історичним максимумом минулого сезону. Виробництво ріпаку оцінюється в 7,3 млн тонн, що є найвищим показником за всю історію і на 4% більше, ніж минулого сезону», — йдеться в повідомленні.

Додається, що більше пшениці з Австралії, значні поставки з Росії та відновлення безпечного проходу для українського експорту через Чорне море допомогли знизити базові ф’ючерси в Чикаго до найнижчого внутрішньоденного рівня з жовтня минулого року. Ціни впали приблизно на 45% від рекордно високого рівня в березні, охолоджуючи побоювання щодо глобальної інфляції продовольства та безпеки. 

Водночас широкомасштабна повінь у східних штатах Австралії призвела до неоднозначної картини для тамтешніх виробників, які борються з втратою врожаю, залитою водою технікою та пошкодженими дорогами, що заважає жнивам.

За оцінками синоптиків, відсоток посівів, які залишаються в полі, у східних штатах через повені та сильні опади навесні становить приблизно 16% у Новому Південному Уельсі, 7% у Вікторії та 5% у Квінсленді.

Прогнозується, що сільськогосподарський експорт країни досягне рекорду в понад 72 млрд австралійських доларів (49 млрд доларів) у 2022-2023 роках
Очікується, що експортна ціна пшениці (Australian Premium White) зросте на 11% у 2022-2023 роках, у середньому 546 австралійських доларів за тонну.

Нагадаємо, в Україні ще досі не зібрано 15% площ зернових і зернобобових.