6 грудня 2022, 13:27, Урожай

Через бойові дії на Миколаївщині аграрії не зібрали 40% врожаю

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на першого заступника начальника Миколаївської ОВА Георгія Решетілова.

Цього року аграрії області зібрали 2 млн тонн зернових, що значно менше отриманого врожаю 2021 року. Посівна кампанія під урожай 2023 вже завершується.

«У 2021 році були раді, що отримали найбільший врожай зернових з моменту незалежності України — 3,9 млн тонн, цього року кажемо про 2 млн тонн зернових. Фактично втратили 30% територій, що або не обробили, або не зібрали врожай. Зараз не підраховані території, що залишаються засміченими боєприпасами», — каже Георгій Решетілов.

Він розповів, що деокуповані території недостатньо обстежені. Процес оцінювання збитків від російської агресії аграріям області динамічний і триває.

«Ми кажемо про сотні тисяч гектарів. Засмічені боєприпасами приблизно 30% територій, — додав він. — Є ще проблеми, але вони вже не такі, які були на початку, коли це було повністю без водного транспорту. І як результат, спостерігали зміну цінової політики. Орієнтовно ціна на агропродукцію вдвічі збільшилася, як зросли обсяги перевезення, як запрацював "зерновий коридор", ціна стала більш-менш сприйнятна для виробників»

Нагадаємо, на Одещині відмічають загибель сходів озимини через дефіцит вологи в ґрунті.