6 грудня 2022, 10:45, Урожай

На Одещині відмічають загибель сходів озимини через дефіцит вологи в ґрунті

Про це повідомила директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова.

Зазначається, що в області посіяно 167 тис. га озимого ріпаку, 540 тис. га озимої пшениці і поки що 133 тис. га озимого ячменю, а це — 80 і 70% від запланованих площ під цими культурами. 

«У зв’язку із недостатньою кількістю вологи в метровому шарі ґрунту та відсутністю опадів у господарствах південної Одещини спостерігається щоденне збільшення площ загиблих озимих культур, посіяних під урожай 2023 року. Одещина є лідером показників загиблих культур через потужні посухи. Єдиний вихід у майбутньому — отримати незалежність від опадів через розвиток зрошення», — зазначила Алла Стоянова.

Вона додала, що з початку року по кожному району розглянуто готовність державних водогосподарських об’єктів до поливного сезону та відзначено, що всі підготовчі роботи виконано вчасно. Майже 10 тис. га зрошувальних земель в Одеській області готові та були запущені в роботу. 

Проведення робіт з реалізації 12 минулорічних проєктів було заплановано на поточний рік. Наразі на законодавчому рівні державою впроваджено нові можливості для водокористувачів — створення ОВК. Нормативні акти прийнято, можна створювати та реєструвати об'єднання. Аграрії можуть самостійно об'єднуватися для збільшення своєї спроможності в управлінні та відновленні меліоративних систем, наголосила Алла Стоянова.

Нагадаємо, температурний режим тижня стримав активне розселення гризунів у посівах.