6 грудня 2022, 09:00, ЗЗР

Температурний режим тижня стримав активне розселення гризунів у посівах

Про це повідомляє Держпродспоживслужба у фітосанітарному звіті на 1 грудня.

В озимих посівах майже усіх регіонів нараховується 1-2, осередково в полях Вінницької, Волинської, Львівської, Чернівецької областей до 3 жилих колоній на гектар.

В заселених гризунами багаторічних травах, садах, неорних землях, полях після просапних культур мають місце 1-4, у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Миколаївська, Полтавська областях до 5-6 жилих колоній на гектарі з чисельністю жилих нір на одну колонію — 3-6 штук.

За слабкого та середнього ступенів у згаданих областях гризунами пошкоджено 1-5% рослин озимих зернових та ріпаку, багаторічних трав, відмічають фахівці.

«Загроза підвищення чисельності та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимині, межуючою з неугіддями та багаторічними травами, ймовірна в разі стійкого снігового покриву, під яким за наявності достатньої кількості корму гризуни продовжують розмноження. Інтенсивність подальшого розвитку та поширення, а також рівень шкідливості будуть визначатись насамперед, погодними умовами та ефективністю винищувальних заходів, які здійснюють на площах зі щільністю гризунів понад 3-5 колоній на гектарі, через внесення в жилі нори дозволених до використання родентицидів», — зазначили вони.

Нагадаємо, у посівах озимих зернових розвиваються кореневі гнилі — охоплено 1-3% рослин.