2 грудня 2022, 16:50, Україна

Осінь-2022 відзначилась найбільшою кількістю атмосферної вологи за останні 10 років

Про це повідомляє АПК-Інформ, ґрунтуючись на даних агрометеорологічного звіту фахівців НААН.

Підсумовуючи перебіг погодних умов осіннього періоду, агенція зазначає, що за вересень-листопад 2022 р. середня температура повітря становила 9,6 °С, що виявилося лише на 0,4 °С вище кліматологічної норми.

Середня кількість опадів за цей період календарного року становила 188,5 мм, що на 71,5 мм більше порівняно з середніми багаторічними значеннями. Зазначається, що за останні 10 років це найбільша кількість атмосферної вологи, яка відмічалася в цей період.

Соняшник і соя на розмінованих полях — як живе Броварський кластер A.G.R. Group після деокупації

Читати

«Загалом же на тлі достатньо помірних температурних показників режим вологозабезпечення протягом осінньої вегетації озимих зернових культур виявився доволі сприятливим, особливо якщо йдеться про сівбу озимих  після кращих попередників і в оптимальні строки. На жаль, таких посівів на сьогодні катастрофічно мало, а отже результати зимівлі, рівень майбутньої продуктивності рослин та величина валових зборів зернової продукції в наступному році залишаються під великим питанням. І це вже не згадуючи про мінеральні добрива, засоби захисту рослин, паливо, логістику, ціни тощо», — наголошується в повідомленні.

Зазначається також, що розміщення пшениці озимої, як основної зернової культури, після соняшнику та інших пізніх культур, тим більше на тлі підвищеної кількості опадів, які не дозволяли зібрати попередник, якісно підготувати ґрунт та вчасно провести сівбу, може поставити під загрозу формування майбутнього врожаю.

«До 2022 року українським зерновиробникам погода сприяла, була вкрай прихильною і пробачала багато помилок, тож залишається сподіватися, що вона не підведе й цього разу», — зауважують фахівці.