2 грудня 2022, 10:35, Технології

Відкриття нового гена напівкарликовості дає основу для створення посухостійкої пшениці

Про це повідомляє phys.org.

Зазначається, що дослідники з Центру Джона Іннеса у співпраці з міжнародною командою наукеовців виявили новий ген Rht13, що зменшує висоту рослин. А це означає, що насіння можна сіяти на більшу глибину в ґрунт, забезпечуючи доступ до вологи, при цьому без негативного впливу на появу сходів, як це відбувається у наявних зараз сортів пшениці.

Сорти пшениці з геном Rht13 можуть бути швидко впроваджені у виробництво, щоб фермери могли вирощувати пшеницю зі зниженою висотою в більш посушливих умовах.

«Ми знайшли новий механізм, який дозволяє створювати низькорослі сорти пшениці без певних недоліків, пов'язаних зі звичайними генами напівкарликовості. Відкриття гена, виявлення його впливу та точного розташування в геномі пшениці означає, що ми можемо дати селекціонерам ідеальний генетичний маркер, який дасть змогу їм виводити більш стійкі до кліматичних умов сорти пшениці», — каже керівник групи Центру Джона Іннеса, доктор Філіпа Боррілл.

В опублікованих результатах дослідження припускається також, що додаткові агрономічні переваги нового гена напівкарликовості можуть включати більш жорсткі стебла, які краще витримують вітряну погоду.

Науковці виявили штам міковірусу, здатний пригнічувати розвиток фузаріозу пшениці

Читати

Зауважується, що починаючи з 1960-х років і так званої «Зеленої революції», гени зменшеної висоти підвищили врожайність пшениці в усьому світі, тому що вирощена ними пшениця з коротким стеблом вкладає більше коштів у зерна, а не в стебла, і покращує здатність стояти.

Однак гени Зеленої революції, введені в пшеницю, також мають істотний недолік: коли ці сорти висаджують глибше, щоб отримати доступ до вологи в умовах обмеженої води, вони можуть не досягти поверхні ґрунту.

Нещодавно відкритий ген карликовості Rht13 долає цю проблему появи сходів, оскільки ген діє в тканинах, розташованих вище, в стеблі пшениці. Таким чином, механізм карликовості вступає в дію лише після того, як проросток повністю зійшов. Це дає фермерам значну перевагу при більш глибокому посіві в посушливих умовах.

Експерименти з вивчення впливу цього гена на низку трансгенних рослин пшениці підтвердили, що варіація Rht13 представляє новий клас генів низькорослості — більш пов'язаних зі стійкістю до хвороб, на відміну від широко використовуваних генів «зеленої революції» (Rht-B1b та Rht-D1b), які пов'язані з гормонами і, відповідно, впливають на загальне зростання.

Наступним кроком цього дослідження буде перевірка роботи цього гена в різних агрокліматичних умовах від Великобританії до Австралії.