2 грудня 2022, 09:05, Техніка

У господарстві на Чернігівщині створюють карту ущільнення ґрунту для точного землеробства

Про це йдеться у черговому випуску відеопроєкту АгроБратство LNZ.

Як зазначив Владислав Тютюнник, заступник директора з виробництва СТОВ «Інтер», традиційно вимірювання щільності ґрунту здійснюється вручну агрономом, навіть якщо електронним пенетрометром.

«Це не ефективно, адже потрібно робити по діагоналях через кожні 50 м робити проколи і таким чином шукати шкідливе ущільнення ручним пенетрометром. При цьому фізичних сил в одного співробітника за день вистачає максимум на 3-4 поля, причому наступного дня його ефективність іще знижується. Тож ми встановили пенетрометр на установку з відбору зразків для аналізу ґрунту, яка працює у нас уже 2-й рік. Таким чином агроном виконує зразу 2 процедури — відбирає зразок і в тій самій точці вимірює ущільнення ґрунту», — розповідає Владислав Тютюнник.

Фактори вибору обробітку ґрунту

Читати

За його словами, таким чином видно тенденцію на полях, з якої можна зрозуміти, чи є ущільнення, чи потрібно розпушувати і на яку глибину. Наступним етапом упровадження такої системи вбачають створення карти щільності полів господарства. А далі — програмування ґрунтообробного агрегата таким чином, аби автоматично коригувати глибину занурення лап.

«Тобто не обробляти увесь масив на однаковій глибині, наприклад, 45 см, а за допомогою гідравліки піднімати й опускати лапи, розпушуючи ґрунт саме в тих місцях, де є шкідливе ущільнення. Я знаю, що дехто вже намагається практикувати такий прийом, але без карти щільності, застосовуючи лише сенсори. Ми пішли власним шляхом. Завантажуємо отримані дані на нашу платформу «Агроконтроль» і на їх основі створюватимемо таку карту, інтегруючи її в нашу систему точного землеробства», — пояснив Владислав Тютюнник.

Як додав зі свого боку Олександр Хмелюк, керівник агродепартаменту LNZ Group, відповідно це дасть змогу господарству інвестувати гроші лише в ті частини поля, де вони дадуть окупність, а не просто на певну, немалу, суму розпушити усі поля.