1 грудня 2022, 16:47, Посівна

Вирощування гречки може бути прибутковішим, ніж сої і ріпаку — аграрій

Такою думкою поділився фермер Василь Зубрицький, пише zahid.espreso.tv.

Василь Зубрицький вже понад десять років займається вирощуванням насіннєвої гречки на Стрийщині (Львівська область). Відмічаючи загальну тенденцію до скорочення посівних площ під культурою в Україні, він наголошує, що цьогоріч гречка — культура рентабельна. 

«Раніше в Україні постійно скорочувались площі під гречкою. Росія купувала гречку у Казахстані й експортували її до нас. Так було буквально до минулого року, тож у нас гречку не вигідно було вирощувати — її ціна була нижчою за собівартість, — каже Василь Зубрицький. — Цього року площі трохи збільшили. На Заході України була непогана урожайність — 15-20 ц/га. Ми хоч і не продаємо продовольчу гречку, а насіннєву, але можу сказати, що зараз тонна гречки коштує близько 22 тис. грн, тож рентабельність десь 10-15%. Це уже нормальна рентабельність, при якій можна працювати. Тож уже на наступний рік площі будуть більші. Тим більше, що імпорт не заважає»

Аграрій відмітив, що сезон 2022 був непростий. Велику роль зіграла погода. Наприкінці липня – у серпні була спека, а в вересні — затяжні дощі. Тож поки чекали погоди, частина зерна обсипалась. Та попри це, менша кількість витрат на вирощування гречки порівняно до більш маржинальних культур, робить її вигідною.

Читайте також: Чому вигідно вирощувати гречку?

«Насправді традиційна для нас гречка — дуже вигідна культура. За умови правильної підготовки ґрунту затрати на її вирощування не надто високі. Тож вона може бути навіть прибутковішою, ніж соя чи ріпак, —  каже Василь Зарицький. — Знаю, що цього року партію гречки вперше відправили на експорт до Канади — є попит серед наших біженців. Але вони можуть привчити їсти гречку ті країни, для яких вона незвична»

Нагадаємо, посіви озимого ріпаку на Півдні і в Центрі уражують три хвороби.