1 грудня 2022, 13:31, ЗЗР

Науковці виявили штам міковірусу, здатний пригнічувати розвиток фузаріозу пшениці

Про це повідомляє phys.org.

Мова йде про токсин дезоксиніваленол або т.з. вомітоксин — побічний продукт метаболізму гриба, який він виділяє у сирих і вологих умовах. Вомітоксин може забруднювати зерно, знижуючи його харчову цінність або взагалі робить його непридатним для споживання.

Штам міковірусу виявила команда вчених з Дослідницького підрозділу прикладних технологій ARS у Вустері (штат Огайо) та Університету штату Південна Дакота в Брукінгсі (SDSU).

До цього відкриття у природі відомий міковірус Fusarium graminearum Vg1, що уражує гриб Fusarium graminearum для розмноження та поширення. Але новий штам міковірусу, який отримав назву F. graminearum Vg1-SD4 здатний на більше, зокрема, зупинити вироблення грибом блювотного токсину (прим. ред. — вомітоксин), що, на думку вчених, є випадковою користю для пшениці, яку уражує гриб.

«Дійсно, у лабораторних і тепличних експериментах культури Fusarium graminearum, які були заражені штамом міковірусу, росли повільніше, ніж неінфіковані культури, і не виробляли вомітоксин у зерні рослин пшениці. Навпаки, зерна рослин пшениці, які піддалися впливу вільних від міковірусів культур гриба, містили 18 частин на мільйон вомітоксину», —йдеться в повідомленні.

Молекулярний біолог Шін-Ї Лі Марцано з ARS та її співробітники виявили штам міковірусу після секвенування його геномної структури, помічаючи невеликі відмінності від його «батьківського» виду FgVg1, який підтримувався в живій культурі гриба.

Читайте також: Деформації качанів кукурудзи та їх проростання: пояснення

Марцано відмітив, що їхні дослідження все ще знаходяться на ранніх стадіях. Проте  штам міковірусу може виявитися корисним як засіб біологічного контролю, який можна розпиляти на сприйнятливі сорти пшениці або інші дрібнозернові культури. Це, у свою чергу, потенційно може запропонувати виробникам ще один інструмент для уникнення втрат від хвороби.

Нагадаємо, посіви озимого ріпаку на Півдні і в Центрі уражуються трьома хворобами.