27 листопада 2022, 12:30, Світ

Наркотичні букети: в Австралії фермерка ненавмисне вирощувала заборонені види маків

Про це повідомляє abc.net.au.

Курйоз стався на квітковій фермі Кейт Діксон, що знаходиться на околиці Гобарта (Тасманія).

Вирощені сезонні та багаторічні квіти пані Діксон постачає місцевим флористам для створення весільних букетів і декорацій. Але цьогоріч на її фермі неочікувано розквітли рожеві маки, які, як вона вважала, були піонами. Ситуація прояснилася лише тоді, коли її фермою зацікавився Департамент охорони навколишнього середовища Тасманії. 

«Мені несподівано подзвонили з Департаменту і сказали, що вони бачили кілька моїх фотографій в Instagram і підозрюють, що це заборонені маки, на вирощування яких у Тасманії потрібна ліцензія, — сказала пані Діксон. — Я вирощувала їх виключно для весільних декорацій. Я й гадки не мала»

Пані Діксон сказала, що купила насіння в зареєстрованого австралійського постачальника.

Офіцер з Департаменту природних ресурсів і навколишнього середовища Тасманії приїхав на ферму пані Діксон, щоб оглянути квіти та надіслати зразки для тестування. У ході тестування і розслідування виявилося, що пані Діксон ненавмисно посадила два заборонені види маку — Papaver somniferum і Papaver bracteatum. У пані Діксон Департамент вилучив таких 50 рослин. 

Ці маки комерційно вирощуються в Тасманії під суворими обмеженнями для вилучення алкалоїдного матеріалу, який вони містять, включаючи морфін, тебаїн і кодеїн, для використання у фармацевтиці.

Представник Департаменту сказав, що до тих, хто вперше порушує закон, використовується освітній підхід. 

«У відомстві вдячні за сприяння власника нерухомості, — зазначили там. — Якщо заборонені маки були виявлені в саду, ми в першу чергу віддавали перевагу підходу, як правило, освіті, обізнаності та взаємодії з власником»

Нагадаємо, в Австралії інвестують у створення термостійких сортів зернових культур.