23 листопада 2022, 15:00, Посівна

Названо поширені помилки при сівбі озимини у пізні строки

Про це розповів доктор біологічних наук Сергій Авраменко на своєму каналі в Youtube.

Фахівець назвав чотири поширених помилки при сівби озимих зернових у пізні строки, зокрема вибір сорту.

«Вибір сорту — не сама серйозна причина, але може вплинути, якщо висівати зернові у пізні строки. Якщо ми вибираємо сорт, який не здатний витримувати екстремально пізні строки сівби, слабозимостійкий, то ми можемо прогадати, — каже Сергій Авраменко. — З моєї практики більша частина сортів української селекції мають досить високу адаптивність та зимостійкість, сорти іноземної селекції, що мають високий коефіцієнт кущення, — меншу, оскільки умови для їх вирощування передбачають більш м'який клімат і оптимальні строки сівби»

Саме тому, вони значною мірою пошкоджуються біотичними і абіотичними чинниками. Тобто, перевага за нашими сортами, хоча, як зазначив науковець, є виключення.

Завищена глибина висіву не дасть весняного кущення

«Заглиблюємо насіння, боячись, що вимерзне. Але це гірше, ніж посіяти мілко. Потрібно не заглиблювати, а навпаки, виміляти. Особливо якщо є достатня кількість вологи. Якщо ж вологи недостатньо, то 2-4 см — оптимум. Якщо посіяти дуже глибоко, то весняного кущення не буде. Тож глибина повинна бути не глибше, ніж 5 см», — пояснює фахівець.

Завищена норма висіву не дасть рослинам розкущитися

Сергій Авраменко наголосив, що в Україні побутують дві глобальні проблеми — заглиблювати посів і загущувати. Надмірного загущення фахівець радить уникати.

«Ми боїмося, що вимерзне і часто аграрії сіють завищену норму, навіть 9 млн шт./га. Це велика витрата насіння, яка є меншою проблемою порівняно до того, що загущення не дає рослинам розкущитися. В результаті значна частина рослин випаде і з 8 чи 6 млн. шт. залишиться 3-4 млн», — обґрунтував він.

Як зазначив Сергій Авраменко попередньо, норма висіву має бути на рівні 4 млн в оптимальні строки, в пізні — 5 млн шт. Високі норми — гарантоване зниження врожайності. При цьому слід зважати на умови вирощування і кліматичну зону, адже у південній частині умови інші.

«На Півдні висівають всього-навсього 1,5 млн шт. на га, бо через посуху все згорає. Звертайте увагу на кліматичні особливості і умови свого господарства. При пізніх строках дотримуйтесь правила не загущувати посів або збільшувати норму висіву не більше, ніж на 10-15%», — підкреслив експерт.

Неправильний вибір протруйника і дози

Зважаючи на власні дослідження Сергія Авраменка, він рекомендує не застосовувати максимальну дозу протруйника при пізніх строках сівби. Максимальну дозу можна застосовувати в оптимальні або ранні строки. В пізні — лише мінімальну, наголосив він. 

«Якщо загустили посів, надто заглибили та ще й дали високу норму протруйника, то гарантовано врожай буде мізерний», — підсумував він.

Нагадаємо, агрометеорологи пояснили, чому останніми роками сходам озимих не вистачає ефективних температур.

Читайте також: Соняшник і соя на розмінованих полях — як живе Броварський кластер A.G.R. Group після деокупації