23 листопада 2022, 12:00, Світ

В Австралії інвестують у створення термостійких сортів зернових культур

Про це повідомляє graincentral.com.

Зазначається, щороку австралійські виробники втрачають в середньому 14% врожаю зернових через спеку.

Проєктом вартістю $ 4 млн передбачається до 2026 року створити щонайменше п’ять термостійких ліній пшениці з урожайністю вищою на 10% від сучасних сортів. Мета — адаптувати сільське господарство країни до зміни клімату.

«Є надія, що ці сорти зменшать руйнівний вплив спеки на зернові культури по всій Австралії, оскільки тепловий стрес коштує зерновій промисловості $ 37 млн щорічно лише на пшениці», — йдеться в повідомленні.

Інвестуватимуть проєкт Grains Research and Development Corporation (GRDC).

«Запити виробників є основною причиною, чому ми проводимо таку роботу, — сказала доктор Сіднейського університету Ребекка Тістлетвейт. — Вони зіткнулися зі зміною клімату, тому ми маємо відреагувати на це якнайшвидше, поки у нас ще є час. Якщо ми відкладемо це питання, галузь застрягне»

Наразі дослідники шукають у світі нові ознаки, щоб визначити гени термостійкості для включення в нові та існуючі сорти. Цей підхід скоротить час, необхідний для створення нових ліній пшениці, з 5-6 років до 2-3.

Доктор Тістлетвейт додала, що в проєкті використовується трирівневий підхід для перевірки великої кількості матеріалів, переважно в польових умовах.

  • Визначення генотипів, які обмежують наслідки посухового стресу під час польових випробувань.
  • Високоефективні генотипи поміщають у теплові камери в польових умовах, щоб побачити, як вони працюють в умовах теплового стресу, а потім будь-які генотипи, які зберегли адаптацію в камерах, відправляються до теплиць для більш глибокого вивчення.
  • Найкращі лінії потім схрещуються для виробництва нового вихідного матеріалу, який згодом тестуються на 40 майданчиках InterGrain по всій Австралії, що дозволяє додатково оцінити їхню продуктивність.

Нагадаємо, дослідники встановили % втраченого врожаю сої та кукурудзи через покривні культури.