22 листопада 2022, 15:09, Техніка

Експерти обґрунтували рекомендацію щодо норми виливу робочого розчину 200 л/га

Зазначається, що на тарній етикетці препарату завжди вказують рекомендовану норму виливу. Ці рекомендації склались в результаті багаторічного досвіду використання препаратів в різних країнах, технічних і погодних умовах. У більшості випадків вони забезпечують достатню ефективність препаратів і в обмежених (невеликих) рамках компенсують втрати робочого розчину під час роботи в умовах низької вологості і високої температури, зі зношеними розпилювачами і з неправильними налаштуваннями обприскувача.

«200 л/га — стандартна рекомендована норма для гербіцидів. В оптимальних умовах можливе зниження норми від оптимальних 200 л/га до 150 л/га. Норма 100 л/га вважається мінімально допустимою на практиці й досить ризикованою. За низької вологості й високої температури можуть бути втрати через випаровування. Використовувати менше 100 л/га ми не рекомендуємо. 200-300 л/га і вище — рекомендовані норми виливу для фунгіцидів та інсектицидів. Велика норма гарантує високий рівень покриття і стабільність дії при високих температурах», — наголошується в повідомленні.

Як уникнути помилок при внесенні ЗЗР? Поради фахівців

Читати

При цьому зазначається, що відхиляючись від рекомендацій виробника ЗЗР, аграрій повністю відповідає за недоліки обробки. А рамки й умови щодо кількості рідини варто встановлювати, ґрунтуючись на власному досвіді.

Зауважуються певні спостереження й помічені закономірності:

  • У прохолодних (до 18-20 °С) і вологих (відносна вологість більше 65-70%) умовах кількість води інколи зменшують до 25%. Якщо рекомендована норма виливу 200 л/га, то зменшивши її на 25%, отримають 150 л/га.
  • У спекотних (вище 25-30 °С) і сухих (відносна вологість менше 55-60%) умовах витрату води краще значно збільшити — на 50% і вище. Також краще поставити розпилювачі більшого калібру, щоб збільшити розмір крапель.
  • Для високостебельних, а також культур з великою листковою масою радять орієнтуватись на максимальні норми витрат, рекомендовані виробником ЗЗР.