22 листопада 2022, 12:11, Україна

Експерт назвав шляхи економії фінансів у воєнні часи

Про це в інтерв’ю для Latifundist.com розповів Сергій Щербина, фінансовий директор холдингу.

Серед викликів, із якими компанії довелося зустрітися за період війни, він назвав передусім перебудову бізнес-процесів.

«Це зміна логістичних ланцюгів вивезення аграрної продукції, диверсифікація шляхів відвантаження, зміна умов продажу. Відкрили офіс в Німеччині, який займається закупкою та продажем зернових, фрахтом судна та вагонів. Створили додаткові точки відвантаження на судно в Румунії. Всі ці фактори дозволяють збільшувати об'єм відвантаження, що прискорює рух грошових коштів, а це, як ми знаємо, основна рушійна сила бізнесу. Хоча цей і наступний роки, на мою думку, будуть часом компромісів, коли ми згадаємо бартерні схеми і будемо їх використовувати в різних напрямках бізнесу», — зазначив фахівець.

Стосовно можливої економії він зазначив, що кожна компанія унікальна і має свої історичні бізнес процеси, тому універсальної формули не має, але деякі моменти можна окреслити :

  • Призупинити інвестиційні проєкти, хоча залежить на якій вони стадії. Наприклад, в перші дні війни, вигідно було придбання автомобілів для перевезення паливо-мастильних матеріалів та зернових.
  • Уникати низькомаржинальних операцій, оскільки період руху грошових коштів збільшується.
  • Як не прикро казати, але — скорочення персоналу, при тому не тільки у напрямках адміністрування продажів, а і продавців та торгових агентів, які не дають бажаного результату.
  • Зменшення кількості аутсорсингових компаній, які надавали юридичні, аудиторські, ІТ-послуги.

При цьому Сергій Щербина додав, що не варто зараз економити на створенні логістичних переваг продажу продукції, пошуку нових точок збуту, на всьому, що може збільшити обсяги продажу.

Читати також: Результати випробувань гібридів соняшнику Strube в умовах північного заходу