17 листопада 2022, 15:00, Технології

Цей рік зобов'язує вкладати кошти в інновації — аграрій розповів про роботу в умовах війни

Про це у ході конференції OK Agro розповів керівник господарств «Моя Земля 2015» і «Полтава Агро» Григорій Шамрицький

В умовах війни в господарствах аграрія продовжують впроваджувати систему точного землеробства, яка дозволяє заощаджувати ресурси. Так, зокрема, впровадили систему Cropio, яка, зі слів Григорія Шамрицького, дала можливість не просто контролювати процеси (рух транспорту, споживання пального), а й спостерігати за розвитком культур не виходячи з офісу.

«Це об’єднало всі наші ланки (бухгалтерію, машино-тракторний парк тощо) в єдиний організм, і це дало економію на пальному, руху техніки та іншому. Якщо до цього ми засівали по 2-3 культури в одній сільраді, то на сьогодні ми оптимізували географію сівозміни і тепер в одній сільраді сіємо одну культуру. Так ми економимо пальне і навіть кількість працівників в умовах їх дефіциту», — розповів він.

Оптимізувати витрати вдалося також з оновленням техніки, зокрема, на запчастини, ремонти, економія пального. У свій час замінили старі трактори Т-150 та МТЗ. З нової техніки до господарства придбали дискову борону Дукат, тож лущення і глибоке розпушування проводять одним агрегатом. Варто відмітити, що від оранки аграрій відмовився.

Серед інших ресурсів, які цьогоріч довелося оптимізувати, — кількість працівників внаслідок їх дефіциту на ринку праці. Зокрема, через виїзд людей за кордон та приєднання до лав ЗСУ, зазначив Григорій Шамрицький. 

«Якщо раніше штат працівників в нас зростав, то нині довелося оптимізувати структуру шляхом об’єднання декількох посад в одну щодо офісних працівників. Якщо це стосується машинно-тракторного парку, то підійшли до механізаторів, спираючись на універсальність. Щоб один механізатор був задіяний весь сезон аж до збору зернових і обробітку ґрунту», — каже аграрій. 

Аграрій відмітив, що в планах господарства — продовження впровадження точного землеробства.

«До нього ми готувалися роками, але цей рік зобов'язує вкладали кошти в інновації», — наголосив Григорій Шамрицький.

Планують встановити автопілот на трактор, який задіяний в операціях сівби і обприскування, систему відключення секцій на сівалку Kinze, а також систему відключення форсунок на обприскувач Tetis українського виробництва. За підрахунками господарства, ці три комплекти, які коштують $ 30 тис., окупляються на об'ємах господарства за 0,5-0,7 сезону. 

Читайте також: Деформації качанів кукурудзи та їх проростання: пояснення

Крім того, в господарстві планують реконструювати наявні складські приміщення із встановленням системи для сушіння та очищення зерна. Як відмітив керівник господарства, на сьогодні послуги сушіння на елеваторі коштують 1700-1800 грн/т. А інвестиція у власне обладнання окупиться швидко при вартості 80-90 грн за один тонновідсоток.

Нагадаємо, вирощування цукрових буряків може стати альтернативою в сезоні-2023, запевнив Іван Чайківський.