15 листопада 2022, 11:50, Посівна

Фахівець розповів, як пізні строки сівби озимих зернових позначаються на врожайності

На це питання відповів доктор с.-г. наук Сергій Авраменко у своєму Youtube-каналі.

Він відмітив, що для кожного регіону є свої оптимальні строки. Для більшості регіонів —  з 10 вересня по 5 жовтня +/-.

«Якщо до 5 жовтня не встигли посіяти, то оптимальні строки пропустили. Цьогоріч оптимальні строки пропустили всі, оскільки погода не дала зібрати попередника. Потім не давала змоги посіяти», — прокоментував фахівець.

На питання, чи варто сіяти озимі зернові в пізні, строки він відповів, варто та додав, що результат врожайності за таких умов буде залежати більшою мірою від зволоженості та умов року. При цьому врожайність з посівів пізніх строків буде на 20-25% меншою порівняно до оптимальних, у деяких випадках меншою на 30% або 10%. 

Читайте також: Деформації качанів кукурудзи та їх проростання: пояснення

Тобто, якщо сіяти озимі зернові після 5 жовтня, то врожайність буде однакова незалежно від того, чи посіяли 15-20 жовтня, чи 15-20 листопада. Але порівняно до оптимального строку врожайність буде меншою.

«Дуже рідко, коли врожайність за пізніх строків сівби не знижується. Лише коли при сівбі в оптимальні строки сівби було дуже сухо і склалися несприятливі умови, тоді пізні посіви можуть виграти на фоні оптимальних, що може трапитися у посушливих регіонах», — пояснив Сергій Авраменко.

Якщо посіви тільки проклюнулися або знаходяться  в фазі шильця, то навесні вони відновлять вегетацію. 

«Критичних строків сівби не існує. В моїй практиці дуже часто я висівав в кінці жовтня, навіть в кінці листопада. В грудні не сіяв, але переконаний, що навіть якби сіяв, то мав би врожай. Звісно, менший порівняно до оптимальних строків, але цілком пристойний. Все залежить від того, чи зможете ви вчасно провести підживлення, зруйнувати кірку, провести заходи захисту, — підсумував фахівець. — Сійте, поки зможете зайти в поле»

Більше того, пшениця у фазі шильця перезимовує краще, ніж та, що входить в зиму в фазі 2-3 листки.

Нагадаємо, експерти надали поради щодо прямого посіву пшениці за великої кількості пожнивних решток.